Св. Антоний и Св. Атанасий са покровители на ковашкия занаят, затова днес и утре ковачите дават за патроните си курбани от бикове или от други домашно отгледани животни

Велико Търново. На 17 януари Църквата почита паметта на Преподобни Антоний Велики, а на 18 януари – паметта на Св. Атанасий Велики. Това каза за Радио „Фокус“-Велико Търново уредникът в Регионалния исторически музей в старата столица Тодорка Недева. Тя отбеляза, че според народните представи и народната памет се счита, че Св. Антон и Св. Атанас били братя-близнаци, ковачи по професия.

„Много отдавна когато ковашките клещи още не били измислени, двамата братя работили в ковачницата си и Св. Атанас бръкнал в пещта да извади сгорещеното желязо с голи ръце. Естествено това му причинило много голяма болка. После той погледнал към кучето, което лежало до него със свити лапички и в този момент го осенила идеята да измайстори клещи по подобие на кучешките крака. Оттогава двамата братя се приемат за покровители на ковашкия занаят и в тези дни, на празниците им, ковачите дават за патроните си курбани от бикове или от други домашно отгледани животни. Това е традиция, която много стриктно се е спазвала и във Велико Търново“, каза Тодорка Недева.

Уредникът в РИМ-Велико Търново отбеляза, че ковашкият занаят в периода на Възраждането и в първите десетилетия след Освобождението е бил много популярен и практикуван в старата столица.

Рени АТАНАСОВА