СДС: Акцията срещу Агенцията за българите в чужбина и нейния председател, е поредният скандал в „малката коалиция“, който клати голямата коалиция

София. Акцията срещу Агенцията за българите в чужбина и нейния председател, е поредният скандал в „малката коалиция“, който клати голямата коалиция. Скандал, за който към момента никой не поема политическа отговорност. Това се посочва в позиция на СДС във връзка с акцията в Държавната агенция за българите в чужбина.
От СДС коментират, че кадровата немощ на кабинета става все „по-видим резултат“ от управлението на ГЕРБ и Обединени патриоти. „Резервната скамейка се оказа къса, а вече и празна, а институциите са пълни с „калинки“ и кадри, които не съответстват на длъжността си, нито като експертен, нито като морален капацитет“, посочват от партията.
Те отбелязват , че скандалът с документите за българско гражданство придоби международен оттенък, защото фалшивите документи автоматично правят притежателите им граждани и на ЕС и с това застрашаваме европейската сигурност, нещо което ни отдалечава все повече от Шенген.
„Управляващите основателно реагираха срещу фейк новините за едно скорошно убийство, разтърсило България, но защо не реагират по същия начин и на фейк документите, които ни направиха отново лошите герои в Европа и в международната преса?“, питат от партията.
СДС настоява този път да стане ясно кой носи политическата отговорност за назначенията и нарушенията в Агенцията за българите в чужбина, дали някой си е затварял очите за нередностите там и как ще измием лицето на България пред Европа.