Севдалина Иванова, РЗИ – Варна: Няма „вълшебно хапче“ срещу цигарите

Севдалина Иванова, ръководител на Кабинета за отказване от тютюнопушенето в Регионалната здравна инспекция в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Г-жо Иванова какви инициативи организира Регионалната здравна инспекция във Варна по отношение на вредата от тютюнопушенето?

Севдалина Иванова: Кабинетът за отказване от тютюнопушенето в Регионалната здравна инспекция работи целогодишно. Всеки, който желае може да го посети. Ние предоставяме информация на пушачите за опитите, начините и средствата за отказване от цигарите. Много хора първо се обаждат по телефона. Обикновено търсят информация за кабинета, работното време. Но в повечето случаи не идват след това, тъй като може би очакват да получат „вълшебното хапче“, нещо да им дадем. Докато ние предлагаме информационни материали, видеопокази, както и ги запознаваме с начините да преодолеят никотиновата зависимост. Имаме и Музей на здравето, в него е поставена стъкленица с бял дроб, също апарат за изследване на въглеродния монооксид.

Фокус: Вие споменахте, че няма „вълшебно хапче“ срещу цигарите, колко време отнема отказването от този опасен за здравето порок?

Севдалина Иванова: Всичко е много индивидуално. Различно е при всеки, няма рецепта. Някои може да запалят отново цигарата, но въпросът е да не се отказват. Трябва да продължат своя опит, защото отказването не става отведнъж. Зависи много от колко години е зависимостта, от каква възраст се пуши, броят на цигарите, дали има подкрепа у дома или в училище ако пушачите са ученици или студенти. А и статистиката е стряскаща. Много ученици пушат. Според последните данни за Европа 30 процента от 15-годишните момичета са редовни пушачки. В тази насока ние правим мобилни кабинети, посещаваме училища, университети, различни клубове, организации. Целта е да призовем пушачите да се изследват или поне да се замислят и да намалят цигарите. Тийнейджърите призоваваме да спестят парите за цигари, за да си купят нещо или пък да се включат в благотворителна акция.

Фокус: Имате ли обратна връзка с такива млади хора, които са преодолели опасния порок?

Севдалина Иванова: За съжаление, не. Винаги приканваме да се обадят ако има проблем, ако не са успели със спирането на цигарите отново да ни потърсят, да не се отчайват.

Фокус: На обявения от Вас телефон за информация, обаждат ли се и деца, които имат проблем с тютюнопушенето?

Севдалина Иванова: Ученици под 18 години се е случвало да се обаждат. Споделят, че искат да се откажат от цигарите, но не знаят как. Защото по принцип всички никотин заместващи медикаменти и терапии са за пълнолетни. При тях единственото, което може да се направи е да прилагат метода на силната воля и да заменят пушенето с нещо друго. Да спортуват, да ходят на разходка, да си намерят хоби, да се захванат с общественополезна дейност, да се погрижат за себе си. Винаги напомняме и на по-малките деца за пасивното пушене да се пазят те самите, ако вкъщи някой пуши. Предупреждаваме, че не е толкова лесно човек да се откаже от цигарите, зависимостта се създава много бързо.

Диана СТОЕВА