Севдалина Ковачева, зам.-кмет на Община Перник: На 13-ти срещу 14-ти януари в Перник ще се проведе автентичната „Сурва“

Севдалина Ковачева зам.-кмет на Община Перник в сектор „Образование и култура“ в интервю за седмичното предаване „Перничани-потомците на Кракра“ на Радио „Фокус“.

 

 

 

Водещ:  Госпожо Ковачева, маскарадната обредност идва от древни езически времена и е съхранена до днес като част от българската фолклорна традиция. Как Перник е успял да съхрани и запази тези обичаи във времето?

Севдалина Ковачева: Перник е място, където традициите са на особена почит и ревностно се пазят. Обичаят „Сурва“ има хилядолетна история и идва от древни езически времена. Игрите с маски са се  практикували при смяната на старата с новата година и са свързани с пролетното равноденствие. Историята на празника „Сурва“ ни свързва с вярванията на нашите предци, живели по земите на днешна България, и прабългарския бог Тангра. Чрез огнения български обичай се почита огънят, който се пали на „Сурва“. Обичаят показва прехода от детството към мъжеството. Посланията на сурвакарите са насочени към прогонване на злите сили и пожеланията за здраве и плодородие. Маскираните мъже се движат със специфична стъпка, носят страховитите си маски и костюми, а на коланите си имат звънци. Маскарадните игри в Перник са жива традиция, която се предава от бащи на синове, и тук можеш да видиш няколко поколения, които се маскират и заедно се вълнуват за „Сурва“. В миналото в игрите са участвали само мъже, но традицията е толкова силна, че днес с високите маски и ликове и десетките тежки звънци на кръста танцуват и много жени и деца. В селата има и детски групи, което е ясен знак, че традицията ще е жива и занапред.

Водещ: Предстои един голям празник за Перник, който събира хора от цял свят, а именно „Сурва“. Но преди него на 13 и 14 януари предстои, така да го наречем, подготовка за големия фестивал. Разкажете ни за тази традиция.

Севдалина Ковачева: На 13 и 14 януари всяка година в Област Перник се провежда автентичната „Сурва“. Именно този обичай беше включен в световната листа на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. В десетки села се пали сурвакарски огън и сурвакарските групи преминават през населеното място, за да изгонят злото. Специално за този празник хората се връщат в селата от други населени места, в които живеят, и дори от чужбина. Само и само да сложат маските и да се включат в групата в нощта на 13-и срещу 14-и. Именно това е магията на „Сурва“, а сурвакарите са живите пазители на този невероятен и колоритен обичай. Тук е мястото да подчертая, че в Пернишко „Сурва“ е повече от обикновена традиция, тук хората живеят с нея от най-ранна детска възраст. През следващата седмица се слага началото и на детската маскарадна щафета, в която се включват всички детски градини в Перник. Децата изработват сурвакарска маска, която се предава от група в група, правят се сурвакарски тържества и ви уверявам, че децата имат невероятно въображение и още преди истинските сурвакари успяват да ни заредят с положителна енергия за цяла година напред.

Водещ:  Каква е подготовката в селата за този празник?

Севдалина Ковачева: На 13-и и 14-и януари в пернишките села никой не спи. Всеки очаква на вратата му да потропат сурвакари. Домакините цял ден подготвят традиционни храни, с които да почерпят сурвакарите, и се надяват те да прогонят лошите духове от дома им. По традиция сурвакарите се събират в центъра на селото на 13 януари късно вечерта, за да запалят огньовете, за да звънят със звънците и така да обявят началото на „Сурва“, а звуците на звънците им се чуват и в най-отдалечените краища на населеното място.

Водещ:  Госпожо Ковачева, каква програма е предвидена в различните населени места?

Севдалина Ковачева:  Всяко населено място подготвя своя собствена програма за „Сурва“. В някои места местната група се събира в центъра на селото, където се пали ритуалният огън. На други места се събират по няколко групи, които заедно празнуват и радват жителите и гостите.

Водещ: Срещате ли трудности, когато организирате подобни културни събития?

Севдалина Ковачева: Трудности винаги биха могли да се появят предвид мащабността на събитието. През последните няколко години интересът към фестивала нараства сериозно. Над 250 хиляди бяха зрителите на трите дни на миналогодишния фестивал. Тази година към тях трябва да добавим и близо 7400 участници, които ще се включат. Вие разбирате, че става дума за огромен брой хора на едно място. Това ни кара да бъдем изключително прецизни и да работим съвместно с органите на реда. За нас е много важно фестивалът да премине спокойно и да остави добър спомен във всеки. Затова не правим никакви компромиси.

Водещ: Традицията повелява, че участниците трябва да имат маски, които се изработват по специфичен начин. Какви материали се използват и колко време отнема да се направи един кукерски костюм?

Севдалина Ковачева: Сурвакарските маски и ликове в Пернишко се изработват през цялата година. В тях майсторите влагат много време и много енергия. Те са направени от най-различни материали, като дърво, пера или кожа. Често маските са доста високи, а някои от тях достигат дори 2 метра и изобразяват фантастични животни. Колкото по-страшни са маските, толкова по-голяма е тяхната сила срещу злото. Изработването им е семейна традиция и се предава от бащи на деца. Маските се пазят в пълна тайна преди празника, за да запазят магическата си сила. Костюмите също са много важни за сурвакарите. Те се изработват от кожа или от парчета плат, понякога тежат над 80 килограма заедно със звънците. Направата на всеки един от тях също изисква доста време, понякога дори цяла година.

Водещ: Всеки ли който желае, може да вземе участие в празника?

Севдалина Ковачева: Групите сами определят броя и участниците в тях, както казах и по-рано. Доскоро традицията е повелявала сурвакарите да са само мъже. Сега обаче нещата са доста променени и почти във всяка една от групите могат да се видят жени и дори и деца.

Водещ: Госпожо Ковачева, предвидени ли са изненади за гостите?

Севдалина Ковачева: Предвидени са много изненади за гостите. Както през последните няколко години, така и сега сме се постарали да не ги оставим да скучаят. По време на тридневния фестивал освен дефилетата на групите гостите и жителите на града могат да се насладят на богата програма, която включва различни забавления за деца. Има много какво да видят и какво да опитат любителите на кулинарните изкушения. Тази година основно своите умения ще показват майсторите на маски. Не на последно място по важност са и множеството концерти, които ще се провеждат в града. Убедена съм, че „Сурва“ ще бъде истински празник за всеки, който дойде в Перник на 25, 26 и 27 януари.

Водещ: Много Ви благодарим за това интервю, госпожо Ковачева. Като за финал на нашия разговор какво бихте пожелали на нашите слушатели?

Севдалина Ковачева: Пожелавам им много здрава и успешна нова година и за да се заредят с повече положителни емоции и повече добра енергия, да заповядат на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“, който ще се проведе през последния уикенд на януари в Перник.

 

Симона ПЕТРОВА