Севдалина Попова, ИМ-Белово: За първи път проведохме Ден на дарителите на музея

За интересните културни събития, организирани от Историческия музей в Белово, със съдействието на общината, Радио „Фокус“ – Пазарджик потърси за коментар Севдалина Попова, старши експерт „Музейно дело“ в община Белово.

Фокус: Г-жо Попова, през месец април Историческият музей и община Белово имаха много богат културен календар. Какви събития включи той?

Севдалина Попова: За Исторически музей-Белово месец април се оказа богат на събития – великденски ателиета, Ден на дарителя и откриване на фото-изложба. За пръв път проведохме  Ден на дарителите. От 2016 година до настоящият момент 36 човека са намерили време да се обърнат назад, да съберат стари документи и снимки и да ги дарят на музея, по времето когато той имаше статут на музейна сбирка. Музейният екип има идеята да направи празника традиционен, като го провежда всяка година. Това е начин да се помага на събирателската дейност на институцията и да се благодари и зачете отношението на хората, помагащи на музея.  Гост на тържеството бе кметът на Община Белово, инж- Костадин Варев, представители на общинска администрация, граждани, но най-важни бяха, разбира се нашите дарители. Празникът започна с кратко приветствие и поздрав към дарителите – нестинарски танц изпълнен от учениците от Х а клас на СУ „Ал.Иванов – Чапай“, гр. Белово. Всеки от дарителите получи свидетелството си за дарение, на фона на мултимедийна презентация, визуализираща дареното. Изненада за всички бе ревюто на карнавални костюми, наскоро получени като дарение от госпожа Лиляна Ковачева от София, която също бе между гостите. Много усмивки и приятни емоции предизвикаха Шах Джахан и съпругата му Мумтаз Махал, африканският жрец и българската царица, а беловската фея ориса всички да бъдат здрави, щастливи и силни. Така музейният екип благодари на гражданите на гр. Белово за подкрепата. Специални благодарности изказваме на ръководството на СУ „Ал.Иванов – Чапай“, гр. Белово за изключителната помощ при подготовката на празника. Благодарим на г-н Николай Титеряков, преподавател по музика, на г-жа Ваня Ценова, библиотекар и на учениците, които участваха в тържеството. Атмосферата беше приповдигната – усещане за общност и много  усмивки.

Фокус: През тази година имахте и много участници във великденските ателиета?

Севдалина Попова: Исторически музей-Белово, подпомогнат от доброволките Бойка Божурина и Магдалена Гушкова и със съдействието на 6 от читалищата в Община Белово, проведе традиционните пред великденски ателиета за представяне на велинградска восъчна техника за рисуване на яйца.  Започнахме с НЧ”Св.Св. Кирил и Методий-1927”, гр.Белово. Майсторката в писането на яйца по велинградски,  Бойка Божурина, я обясни и показа. За всички бе интересен фактът, че тиганчето и писалката, с които тя работи са отпреди 150 години. Умението ѝ впечатли всички, но учениците от СУ „Ал. Иванов – Чапай“ – Деси, Илиан, Савина и Анелия се постараха и разбира се, си тръгнаха горди с красиво изписаните яйца.  Творческата атмосфера и желанието на всички участници да научат този интересен, стар начин за изписване на яйца за големия християнски празник бяха очевидни. За пръв път тази година бяхме в НЧ”Хр.Ботев-1931”, Габровица; НЧ”Искра-1881”, Сестримо;НЧ”Св.Св. Кирил и Методий-1910”, с.Мененкьово и НЧ”Бл.Захариев 1932”, Малко Белово. Във всички тях Магдалена Гушкова показваше техниката. Тя е дългогодишен доброволец – работи по темата от 2009 година. С нейна помощ деца и възрастни забавлявайки се научиха как да рисуват яйца по велинградски. Ателие в село Дъбравите се провежда за трети пореден път, но въпреки това   тази година се включиха много хора – и възрастни и деца, които с желание се постараха да направят оригинални боядисаните яйца. Новост за нас бе работата ни с хората от Центъра за социална рехабилитация и интеграция, Сдружение „Егида“, гр. Пазарджик.  Исторически музей-Белово и Магдалена Гушкова, благодарим на екипа, за това че ни направи съпричастни с благородната им дейност. Това бе едно от най – вълнуващите ни ателиета. Показването на велинградска восъчна техника за рисуване на великденски яйца на ползващите услугите на центъра бе посрещнато с интерес и желание.

Фокус: Имахте и интересна изложба, посветена на природата на общината?

Севдалина Попова: Да, открихме фото-изложбата „Природата на община Белово“ и наградихме победителите в конкурса за фотография. Инициативата е на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, гр. Белово и Исторически музей, гр.Белово с подкрепата на Община Белово. Целта ни, като организатори, бе да привлечем повече млади хора за участие, да ги накараме да погледнат красотата на родната природа през обектива, за да осъзнаят, че от отношението към единствения ни дом – Земята, зависи бъдещето на всички ни. Крехката красота на природата изисква нашите грижи.Участваха двадесет фотографии, като журито отличи три, а имаше и доста поощрителни награди. На I място се класира Красимир Спасов, с. Мененкьово; на I I място – Никола Колев, гр. Пазарджик и на  I I I място – Ангел Захариев, гр. Белово. Очакваме и месец май да бъде изпъстрен с интересни и вълнуващи културни прояви.

Ваня НИКОЛОВА