Севдалина Попова, ст.спец. „Музейно дело“в община Белово: В началото на ХХ век в града е издаван „Беловски вестник“

За опитите в град Белово да се издава вестник и в града да има периодичен печат, Радио „Фокус“ – Пазарджик потърси за коментар Севдалина Попова, старши специалист „Музейно дело“ в Община Белово.

Фокус: Има ли в град Белово периодичен печат и от кога датира той?

Севдалина Попова: В Белово периодичният печат не е от вчера, а от далечната 1906 година – градът си има и своя „градски зевзек“ – издавал най-нередовния вестник в света, списван на ръка и пародиращ градските нрави и клюки. В архива ни са запазени единствено брой 7 и 8 . Брой 7 е от 12 февруари, членове на екипа са Бай Ганьо Балкански и А. Гарагашк, вестникът носи името „Беловски вестник“ и съобщава лъжите, кои се намират в Белово, още в следващия брой политиката на редактора е променена – абонамента е без пари, редактор няма, членове никакви, а вестника вече е обявен за сборник на лъжите из Белово. За съжаление не са запазени следващите броеве, за да проследим развитието на вестника.  Водещите статии и в двата броя са посветени на  развалени  годежи, вероятно това е вълнувало беловци през зимните месеци, а и има чар да възкликнеш „Язък за толко стрелби що удариха на годежа“ и да се подсмихваш по повод на наказанието, което очаква свещеника за несвършена работа. На втора страница четем и поучителна приказка за славната лъжа на един дървар, който накрая заключил, „че всичко е убаво, но най-лошо е да ядеш бой за лъжа“, не само хумор, но и възпитателни цели е имал неизвестният редактор.

Фокус: Какво място заемат актуалните новини в този вестник?

Севдалина Попова: Следват актуалните новини от Беловско, например „обир на черква в село Ветрен на 6 февруари, където неизвестни лица със стълби преминали дуварите, счупили прозорците и влезли в църквата…взели сребърната ръка от иконата и от чекмеджето 115лв., не по-малко плашещо е известието за болестта на Ристо Касапина от гара Бельово, който решил да мре, та оставил града без месо, та сега чакат на внос от Пазарджик.  Стопански  новини – „Братя Иванови туриха железния покрив на фабриката/ „Гора“/, до сега работеха с 16 машини, а сега ще работят с 24. Много ще похарчат, но много и приходи ще взимат“ – гласи икономическия анализ. Завършваме с прогноза за времето – „ Тук времето е доста добро, до сега, а от сега нататък не гарантирам, защото „Сечко“ има 120 000 акъла. Ето така са се забавлявали беловци в началото на миналия век.

Ваня НИКОЛОВА