Севдалина Попова: С разнообразни прояви Белово отбеляза 50 години от обявяването си за град

По повод отбелязването на 50 години от обявяването на Белово за град, Радио „Фокус“ – Пазарджик потърси за коментар Севдалина Попова, директор на Исторически музей-Белово.

Фокус: Г-жо Попова, Белово отбеляза 50 години от обявяването си за град. Как се стига до този акт?

Севдалина Попова: Навършиха се 50 години от издаването на  указ № 828 от 27 август 1969г., с който Белово е обявен за град. Беловци научават новината  от брой 9 на в. „Чапаевски зов“ от 7септември 1969г., където е публикувано решението. Прието е, и е редно такива кръгли годишнини да се празнуват и това винаги е повод да се върнем назад в историята, а за града ни тя  е забулена в романтиката на миналото – от дълбините ѝ, тук в красивата долина между Рила, Родопите и Средна гора, на входа на Тракия не спирали да възникват и се развиват различни селища. По време на Възраждането най-бързо икономически се развило село Голямо Белово – жителите на  закътаното  в планината селище разчитали на металодобив и дърводобив.

Фокус: Как започва историята на днешния град?

Севдалина Попова: Историята на днешния град започва с подписването на договор между Османското правителство и компанията на Барон Хирш за изграждане на жп линия от Цариград до Централна Европа. Белово се явява крайна железопътна станция на трасето – в началото тя носи името гара Големо Бельово. В периода 1870 – 1873 – тук кипи усилен труд, по трасето работят хора от над 50 селища от българските земи и десетки европейски специалисти, които прилагат най-модерната за времето си техника за дърводобив, дървопреработване и транспортиране на дървен материал.      Постепенно около жп станцията се появяват ханове, кръчми и частни домове. Около нея се изграждат и първите промишлени предприятия – Дирекция по експлоатация на горите 1870г; ЖП импрегнация 1870г.; Дъскорезница на пан Юзеф – 1870г.; Фабрика на дружество „Гора“  1877г.; Първата българска фабрика за хартия – „Книга“ 1900г.; Мраморна кариера и предприятие за обработка на мрамор на братя Корадо/преди и след Освобождението/ и десетки малки предприятия.  Ето и някои любопитни факти – за пръв път Белово е записано като отделно селище при преброяването през 1900г., когато наброява 316 жители, през 1927г. населеното място има вече и своята прогимназия, но тя все още се нарича „Гара Големо Беловско народно училище. От 1934г. Белово се сдобива с общинско управление, като самостоятелно населено място. Възходящото развитие на селището продължава и през следващия период – наследникът на фабрика „Книга“ се превръща в комбинат  с широко производство; изграден е Сестримския хидроенергиен комплекс, който е един от най-големите в Европа; разширено е производството на рудник Белово; оформят се нови квартали. През 1964г. Белово е обявено за селище от градски тип и само 5 години след това – вече е град.

Фокус: Как бе отбелязана 50-та годишнина?

Севдалина Попова: Този град днес  навърши  половин вексериозна възраст за хората, за града казваме “млад”, само на 50. Независимо от административното си наименование, населеното място, възникнало около ЖП станция Бельово, винаги е имало градска култура, а хората – напредничаво мислене и чувство на обич и отговорност към развитието на родното си място. С три големи събития отбелязаха беловци 50 годишния юбилей на града си, организатори на събитията са Община Белово и културните институции в града. Официално годишнината бе отбелязана на 14 октомври 2019г. с тържество на градския площад. Ученици от СУ „Ал. Иванов – Чапай“, под ръководството на Ваня Ценова/от местното читалище/ и Донка Стефанова/ от училището/ група ученици рецитираха и пяха.  За музикалната програма се погрижи  Николай Титеряков, преподавател по музика. Приветствие към присъстващите граждани и гости поднесе кмета на община Белово, инж. Костадин Варев. В своето приветствие той подчерта, че  в този празничен ден са вплетени минало и настояще, борческият дух, пословичното трудолюбие и днешната предприемчивост на беловци, които са повод за гордост и изрази признателността и уважението си към хората, които с труда си утвърждават Белово като красив и съвременен български град. Народният представител Даниела Малешкова поздрави беловци с юбилея с кратко, емоционално слово, в което подчерта перспективите, които има градът ни и завърши с пожелание за здраве и благополучие. По случай юбилея бе открита и Фото-документална изложба „Белово – история в образи“.  При откриването тя бе представена от автора си – С.Попова – директор на ИМ Белово.  Изложбата е разположена по стълбите към квартал „Разсадника“, чието подпокривното пространство е проектирано като място за експозиции и градски празници – една изключителна идея за оформяне на място за културни събития. Дванайсетте пана представят в снимки и документи основните моменти от историята на града, от неговото формиране като населено място до днешния ден.  По случай  50 години от обявяването на Белово за град Община Белово, съвместно с Исторически музей  и Средно Училище „Ал.Иванов – Чапай“, обяви  конкурси за ученическа рисунка, есе и стихотворение на тема:  „Белово – моят любим роден град“.  Тази инициатива даде възможност на  учащите се от общината  да изявят възможностите си в областта на изобразителното изкуство и литературата, като бяха насърчени да мислят за развитието и бъдещето на родният им град, както и да споделят отношението си към родното място. На 18 октомври  в ИМ, гр. Белово бе открита   изложба  от  ученическите рисунки и наградени  участниците в конкурсите. Участваха 60 ученика и един възрастен. На годишнината е посветен и юбилеен вестник. Градът ни уверено прекрачи във втората половина на първото си столетие.

Ваня НИКОЛОВА