Севда Чолакова, кмет на село Давидково: Разчистват се свлачищата в селото, които застрашиха две къщи

Разчистват се свлачищата в село Давидково, които се активизираха при пороен дъжд снощи и застрашиха две къщи. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян кметът на селото, Севда Чолакова. Тя обясни, че ако валежите не продължат, няма опасност за къщата на семейство Делиеви и няма нужда те да бъдат евакуирани. „От сутринта екипи от община Баните изграждат дига с чували с пясък по улицата над свлачището, за да отбият водата, защото ако тръгне със същата сила при нов валеж, може да активизира свлачището и да пострада къщата. Пороят е изкоренил три орехови дървета, едно от които е на 35 години. Те са захвърлени един път на улицата и втори път под пътя. Затлачена е и друга къща, която се освобождава в момента. Трета къща има нарушения в двора и е откъснат достъпът от улицата до къщата“, поясни Чолакова. Тя допълни, че от проливния дъжд и градушка два водостока са се запушили и водата е съсипала настилката по улиците.

Кметът на Давидково посочи, че хората са доста изплашени, тъй като тътенът от свлачището е бил страхотен, кал има на третия етаж на къщата, заради пресечения телен. След разчистването, ще се установи дали има поражения върху самата сграда. В другата къща живее една възрастна жена, която има проблем с течове от покрива. При предишна буря пък покривът на къщата й е бил отнесен. Тя очаква дъщеря си да се върне от чужбина, за да започне ремонти.

Заради градушката, реколтата в селото е унищожена на около 90 %. „Доматите и фасулът са унищожени, картофите са изнесени и са показани навън. Хората нямат застраховки, а ако са земеделски производители, трябва да запазят пораженията по нивите, за да дойде комисията да го види. Тъжно ми е като кмет, защото сме в ситуация – Бог високо, цар далеко, но трябва де спазват правилата. Хората с 200 лв. пенсия кое по-напред да застраховат картофи ли, къщи ли“, коментира Чолакова. Тя каза още, че в региона хората нямат навик да застраховат, а това е свързано с доста разходи.

Нели ГЕРГЬОВСКА