Севделина Ковачева, Перник: С инициативата „Лято, здравей!“ целим да направим ваканцията по-интересна и по-забавна

Севделина Ковачева, зам.-кмет „Образование и култура“ в Община Перник, в интервю за предаването „Перничани -потомците на Кракра“ на Радио „Фокус“

  Водещ: Лятната ваканция е дълго чакана от децата. Това е времето за игри и забавления, но за съжаление свободното време на родителите е значително по-малко от училищната ваканция, така че организирането на забавления често пъти се оказва трудна задача за родителите. Каква е политиката на Община Перник в тази насока? По темата ще разговаряме със заместник-кмет „Образование и култура“ в общината Севдалина Ковачева. Добър ден.

Севделина Ковачева: Добър ден. За четвърта поредна година Община Перник организира за децата инициативата „Лято, здравей!“, като целта е да помогнем на родителите на най-малките жители на Перник да открият интересни забавления за техните деца тук в града. В инициативата са включени всички културни институции на територията на общината и предлагаме различни видове занимания, които да направят лятната ваканция по-интересна и по-забавна. Тези деца, които са се включвали през последните години, вече нямат търпение отново да стартира инициативата „Лято, здравей!“.

Водещ: Кои забавления по традиция провокират най-голям интерес у децата?

Севделина Ковачева: Всички забавления са разработени така, че да провокират интерес сред децата. Те са много и различни, и няма никакъв вариант малчуганите да скучаят. Предлагаме много интерактивни заминалия, дискусии, ателиета, филмови прожекции, театрални школи, музика, танци и забавни игри, имаме доста образователни панели, летни читални. В лятната програма се включват с интересни демонстрации и полицията, и пожарната. Така че смятаме, че сме обхванали по-голяма част от интересите на децата на Перник.

Водещ: Обединеният детски комплекс в града има традиции по отношение на работа с деца. Какви дейности в случая предлага той, в какъв период от време са разположени заниманията?

Севделина Ковачева: Обединеният детски комплекс участва в програмата в периода от 1 до 30 юли, като там децата ще могат да посещават различни ателиета по изобразително изкуство, да бъдат част от театралните трупи. Много пъстра и шарена е ваканцията в детския комплекс и децата с поглед към изкуството ще се чувстват наистина в свои води там.

Водещ: Интересите на децата са твърде различни. От тази гледна точка може ли да се каже, че в лятната програма всеки може да открие нещо за себе си?

Севделина Ковачева: Категорично всеки може да открие своето занимание. Както вече казах, разполагаме с театрални, арт работилници. И тази година отваря за най-малките напълно безплатно кино в театъра, където те ще могат да гледат любимите си детски анимационни филми. Ще бъде представен спектакълът „Книжни сладкодумци“, който ще запознае децата с литературните жанрове. Предвиждаме мултимедийни презентации в картинната галерия „Любен Гайдаров“, където най-малките ще се запознаят с фонда на институцията. Много концерти на открито на духовия и камерния оркестър. Освен това множество забавни игри, анимации, както за децата, така и за родителите им, ще предложи Дворецът на културата.

Водещ: А могат ли самите деца, освен да слушат и да гледат, и да се включат в дейностите?

Севделина Ковачева: Всички деца, които пожелаят, могат да се включат. Нямаме възрастови ограничения, не се налага и предварително записване. Всички деца са добре дошли.

Водещ: Има ли интерес към събитията, които организирате? Казахте, че община Перник има вече традиции в този вид дейности през лятото.

Севдалина Ковачева: Смея да твърдя, че интересът към „Здравей, лято!“ е много голям и децата харесват да се забавляват по този разнообразен и приятен начин. Много голям е интересът към „Лятото в музея“, където и тази година ще има филмови прожекции, експертите на музея ще запознават децата с историята на града, с археологическите открития тук. Също така за поредна година там те ще могат да изработват глинени фигури на истинско грънчарско колело.

Водещ: Кои са основните предимства, госпожо Ковачева, на лятната програма за деца?

Севдалина Ковачева: Едно от основните предимства е, че родителите не трябва да търсят забавления за децата си през ваканцията извън Перник. Тук те могат да намерят всичко, и то напълно безплатно. С децата работят специалисти и експерти, които имат подход към тях и знаят как да направят играта и забавленията още по-приятни.

Водещ: А на какво най-общо се учат децата през тези дни, докато посещават едно или друго мероприятие?

Севдалина Ковачева: Чрез заниманията „Здравей, лято!“ децата не просто си играят, те се обучават. Забавлявайки се, те научават интересни факти за нашия град, добиват богата обща култура и се научават да обичат още по-силно Перник.

Водещ: Вие изброихте една доста пъстра, богата програма. Вероятно това се случва с участието на множество институции в града. Подкрепят ли ви при организирането на ваканцията през лятото?

Севдалина Ковачева: Всички културни институции са част от лятната програма за деца. Това са Дворецът на културата, Регионалният исторически музей, театърът, Художествената галерия, Обединеният детски комплекс, разбира се. За нас децата на града са най-голямото богатство и ние работим за това да имат прекрасно и вдъхновяващо лято.

Росица АНГЕЛОВА