Северина Васкова: В „Летния музей“ в Шумен предлагаме на децата теми, които са се утвърдили като интересни за тях

Северина Васкова от Регионален исторически музей- Шумен, пред Радио „Фокус“- Шумен.

Фокус:Г-жо Васкова, кога се очаква стартът на летните занятия в Регионален исторически музей- Шумен?

Северина Васкова: За поредна година в дните на лятната ваканция Регионален исторически музей- Шумен ще поеме грижата за своите най- малки посетители. За четвърта година ще се проведе „Летен музей“. Първата част е предвидена между 24 и 28 юли. Както през предходните издания, така и сега една част от заниманията ще бъдат през месец юли, а другата част- през август, за да могат нашите малки гости да си разпределят равномерно времето на игри и на занятия. И тази година програмата на Летния музей е много богата. Стремежът е, да направим така, че децата докато се забавляват, да научат колкото се може повече факти за историята, за археологията и най- вече за шуменския край.

Фокус: Какви теми ще бъдат включени в Летния музей?

Северина Васкова: Темите са разнообразни. Както и през миналата година ще запознаем децата не само с артефактите и това, което е изложено във витрините на музея, а и с особеностите на дейностите на всеки един от музейните специалисти. Във витрините децата виждат експонати, но идвайки по време на Летния музей те ще разберат какъв е пътят на експонатите до витрината, ще научат за работата на археолога, на реставратора, какво е това фондовик. Обикновено идвайки в музея, срещите на децата се изчерпват основно с екскурзоводите. Занятията ще бъдат посветени както на постоянната експозиция, така и на временните експозиции в момента. Специално занятие ще бъде отредено на етносите, на етническите групи, на характерните за тях носии, на това, което знаем като особености за повечето етноси. Не случайно, Шумен се слави като град на етническата толерантност и с многообразието от етнически групи сега и в миналото. Време ще бъде посветено и на Панагюрското златно съкровище. То гостува в РИМ- Шумен до 15 август. По време на занятията децата ще имат възможност да научат повече за траките, за техния начин на живот,ще се запознаят и с тяхното ювелирно майсторство. Като цяло ще се наблегне на темите и занятията, които през годините са се утвърдили като теми, които предизвикват интереса на децата. За нас инициативата е важна, тъй като музеят трябва да бъде място общо достъпно- за малки, за големи, без оглед на възраст и социален статус. Мястото на децата е в музея и ще се опитаме да им покажем, че знания се трупат не само от четене на дебели книги и на учебници, но и под формата на игра и забавление.

Фокус:  Предвиждате ли и практическа част?

Северина Васкова: Да, предвидили сме и такава възможност- децата сами да измайсторят нещо- например       , да направят собствен накит по праисторически модел, да моделират, да оцветяват, да апликират и в същото време да се запознаят с особеностите на праисторическия накит и още много интересни неща. Една от най- интересните теми, както за децата, така и за нас като специалисти е „Когато нямаше таблет, телефон или компютър“. Много трудно в наше време едно дете може да възприеме, че преди известен брой години животът е преминавал без тези улеснения на съвременния живот. В тези занятия нашата идея е да покажем с какво е било запълвано времето на децата в не чак толкова далечното минало. Нашите малки посетители ще  имат възможност да поиграят на някои стари игри като „челик“ или на ластик. Показваме им пишеща машина и ред други интересни неща така, че очакваме всички деца, които искат да станат част от нашия Летен музей.

Ивелина ИВАНОВА