Северина Васкова, Регионален исторически музей- Шумен: 2017 година беше успешна за музея

Снимка:Радио "Фокус"- Шумен

Северина Васкова от Регионален исторически музей- Шумен, пред Радио „Фокус“- Шумен

Фокус:Г-жо Васкова, каква е равносметката за отминалата 2017 година, каква беше тя за музея?

Северина Васкова: Бих казала, че 2017 година беше успешна за Регионален исторически музей- Шумен. Всичко, което беше планувано за годината, както и вече започнатото, беше реализирано в поставените срокове. Едно от най- значимите събития, осъществени от музея бе един форум, който съчетава в себе си и научна, и експозиционна, и образователна дейност и това беше Прегледът на музейните анимации, проведен през месец май 2017 година. В два панела- теоретичен и практически, от близо 15 български музея бяха поставени проблеми и начини на работа, свързани основно с анимации и атракции. Всички участници имаха възможност не само да дискутират проблеми и практики, но и да покажат това, което е характерно за техния регион, това, което предлагат на своите посетители. Друга успешна дейност през годината бе реализацията на проект,  финансиран от Центъра за световно наследство към ЮНЕСКО. Инициативата, свързана с обектите на тази организация в Североизточна България, беше осъществена през пролетта отново в няколко модула, като научната част бе под формата на пътуващ семинар конференция. Обектите бяха включени и в един от образователните модули, които вече се радват на добър интерес от страна на подрастващите в музея. Бе издадена и брошура, обвързваща тези обекти в туристически маршрут. В рамките на град Шумен, друго начинание, което беше реализирано с голям успек е новата временна експозиция в комплекс Авшарян. Тя представя  градски бит от края на 19 до 30-те години на 20 век и е разположена в една от малкото останали старовремски къщи в града. Показани са автентични материали, всички от фонда на Историческия музей, възстановени са най- характерните особености на градския дом от този период.

Фокус: Разкажете за инициативите, с които привличахте младите хора в музея.

Северина Васкова:Традиционно голяма част от дейностите бяха насочени към подрастващите и към децата. Под формата на разнообразни творилници и работилници бе проследен Народният календар, както и официалните празници. Под формата на игра и интересни занимания децата имаха възможност да научат по нещо, свързано с всяка една от темите- излизането на кукерите покрай Заговезни, подробности, свързани с националния празник 3 март, Великденска занаятчийска работилница. В добра традиция се превърнаха  и заниманията през лятната ваканция в т.нар.летен музей. Тази година той беше организиран в две части, като дейностите бяха допълнени и от къща музей „П.Волов“ и така тази година децата имаха възможност повече от месец да прекарат своите летни дни в музейните експозиции. Свързана с децата, а и не само, беше една от последните изложби, реализирани в експозицията на музея „Подводен свят“. Тя предизвика огромен интерес и покрай по- малките привлече и техните родители, техните семейства, ръководители. За малко повече от месец в залите на музея ние се грижихме за живи експонити, които пък привлякоха над  5000 посетители.

Фокус: Разкажете малко повече за изложбите9 ваши, гостуващи.

Северина Васкова:Още от началото на 2017 година започнаха поредицата временни изложби, експонирани в музея, както от собствен фонд, така и гостуващи. В самото начало на годината откриващата изложба „Ден след ден, месец след месец“ представи календари от нашия фонд. Малко по- късно, а и във връзка с Деня на археолога, беше отбелязана 10-годишнината от провеждането на организирани археологически проучвания на една от могилите при село Сушина. Изложбата бе под наслов „Островът на съкровищата“. По- късно през годината тук гостува Домът на хумора и сатирата с една атрактивна изложба, наречена „Габровска сметка“. „Знаци на свободата и гериозма“ бе друга гостуваща изложба, с която отбелязохме Националния празник 3 март. Във връзка с европейската нощ на музеите една голяма изложба, обединяваща усилията на три музея- „Етъра“, Исторически музей- Попово и РИМ- Шумен, бе „Там, където думите са излишни“. Това бе една изложба, която тръгна от Шумен, а в последствие гостува и в някои по-малки музеи в страната. Традиционно акцентът през летните месеци беше работата с посетители, които по своя път от или към морето имаха възможност да разгледат при нас, в зала „Съкровищница“ Панагюрското златно съкровище. Интересна и живописна бе и изложбата „Каракачаните- черните хора, с бели души“. Двете изложби бяха едновременно експонирани в музея и наистина се радваха на голям интерес. Друга гостуваща изложба в нашия музей бе „От ръката тревненска“ на специализирания музей в Трявна. По- късно през годината отново в зала „Съкровищница“ и отново със съдействието на Националния исторически музей бе подредена и изложбата „Шедьоври на християнското изкуство“, представяща част от най- интересните експонати на едноименната колекция на НИМ. В края на годината останалата част от изложбите в музея бяха от собствените колекции- изложбата, свързана с отбелязването на 110-годишнината от рождението на д-р Васил Хараланов, както и „Светлописците на Шумен“, която постави начало на дарителска акция, свързана с набиране на фотоапарати и фотопринадлежности и фотоконкурс за деца. И двете инициативи завършиха с успех и допълниха подредената във мраморното фойе изложба, която може да бъде разгледана и в първите дни на 2018 година. Мисля, че предложихме един богат календар на гостуващи и временни изложби, вероятно над 20.

Фокус: Имате ли участия в международни изложби?

Северина Васкова:Да, освен изложби с материали от собствени фондове, които гостуваха на различни музеи в страната, материали от фонда на отдел „Антична археология“ имаха и международно участие като част от големи национални изложби. Част от тях беше  във Виена, Австрия – един проект на българската и австрийската академия на науките, който проследява обработката на метал в нашите земи. В Австрия гостува торква- накит и златна обица. В края на годината във втория по големина норвежки град Берген гостува известното съкровище от с. Ивански, също от времето на траките, представена е една богата апликация за конско снаряжение.

Фокус: За иновациите, за новостите в работата на екипа на музея.

Северина Васкова: Свързано с достъп на информация, не толкова с иновации, бе реализирането на пътеводител на брайлово писмо, придружен от специални тактилни данни, които предават най- интересните експонати в музея  във формат достъпен за лица с намалено или пък лишени от зрение. Още в самото начало на годината бяха пуснати в реализация сувенирни билети за двата резервата „Плиска“ и „Мадара“. Всеки посетител на съответния обект получаваше като входно билетче картонче с кратка информация за самия резерват и код, чрез който при желание може да получи по- подробна информация за обекта. Тази система на кю ар кодове по- късно беше приложена и към останалите обекти в структурата на РИМ- Шумен. Само в централната експозиция бяха поставени близо 30 кю ар кода, които осигуряват допълнителна информация и изображения за най- значимите и интересни находки и експонати в нашите зали. Успяхме и с един проект, по който се работи много дълго време, и това е  Виртуалната реалност на музея. Благодарение на партнираща организация в Шумен, един млад екип изключително иновативно настроен, със съдействието на музейни специалисти бе реализирана и тази платформа. Би богло да се каже,  че тя е  разделена на две части- едната от тях представя 360- градусови изображения на централната експозиция на музея, а втората, която е и доста по- атрактивна е 3D възтановка или анимация на Крумовия дворец в Плиска. От своето представяне до края на годината платформата бе достъпна за всеки посетител на музея.   В началото на 2018 година тя ще отиде в Плиска и там всеки посетител на резервата ще може да се „върне“ назад във времето и да види начинът по който се предполага, че е изглеждал този дворец. За изработката на тази анимация са използвани научните постижения на проф.Рашо Рашев.

Фокус:Какво предстои в първите месеци на 2018 година?

Северина Васкова:В началото на годината се очаква подготовката на поредния брой от Известнията на Историческия музей, една възможност на всички специалисти от музея да отчетат и да дадат публичност на своите научни разработки. През 2016 година бе издаден първият каталог „Шареният свят на киното“, работи се върху втора част. Тази голяма колекция от кинофиши, над 2000, принадлежащи на Ростислав Бакалов, известен кинолюбител от Шумен, а по- късно дарени на нашия музей от неговите родственици, продължи да обикаля културни центрове и музеи през изминалата година. По тази причина се разработва и втората част на каталога, защото това са постери, които предизвикват интерес както сред специалисти, така и сред широката публика. Работи се и върху други каталози, които включват части от колекции на Регионален исторически музей- Шумен. В края на месец януари се очаква и първата гостуваща изложба. Тя ще бъде отново с морско участие, на Общински културен институт Музеен център – Созопол. Това, което ще запазим като изненадана, е подготовката на нова експозиционна зала, която ще приютява в себе си изключително интересни експонати.

Ивелина ИВАНОВА