Северина Васкова, РИМ- Шумен: Изложбата „Подводен свят“ впечатлява както с живите експонати, така и с цялата инсталация

Северина Васкова от Регионален исторически музей- Шумен и Николай Драмалиев, представител на организацията, разработила изложбата, пред Радио „Фокус“- Шумен

Фокус: От началото на ноември една от залите на Регионален исторически музей- Шумен предлага вълнуваща разходка сред екзотични  редки рибки в гостуващата изложба „Подводен свят“. Г-жо Васкова с какво е по – различна тази изложба?

Северина Васкова: Необичайното в тази изложба са  живите експонати, както и цялата инсталация. Нашата зала е преобразена в морско дъно и с разходка сред тези плуващи рибки човек наистина се потапя в дълбините и безкрая на подводния свят. Ефектни са както рибките, така и декорите, има съответни звукови и визуални ефекти, както и възстановки, които ще допаднат изключително много на най- малките ни посетители. Идеята на цялата инсталация е да създаде усещане за потапяне с помощта на специално плавателно средство, използвано за проучване на дълбините. В аквариумите са разположени близо 150 екземпляра от 46 вида сладководни и соленоводни риби. Те са аквариумни, селектирани и гостуват в Шумен с помощта на Община Бургас. Живите експонати са разположени в 22 аквариума, с вместимост от 100 и 200 литра, които осигуряват естествена среда за колоритните водни обитатели по отношение на температура, кислород, специфични растителни видове, камъни и аранжировка. Най-едрите експонати, представени в аквариува са червеноопашат сом, достигащ 1,8 метра, и псевдоплатистома, чиято максимална дължина в природни условия е 1,5 метра, а в аквариумни – до 0,9 метра. Най-малките риби са от вида гупа – от 2 до 4 см и риба-клоун, достигаща 8 сантиметра. Риба-стрелец и скат от вида Potamotrigon motoro са сред най-редките.

Фокус:Г-н Драмалиев от колко време събирате тези рибки?

Николай Драмалиев: Експозицията е събирана в продължение на години и смея да твърдя, че имаме едни от най- редките видове риби у нас- от Амазонка, Северна Америка, Австралия, имаме риби от почти всички континенти, представители на различни водоеми- сладководни и имаме и два аквариума океански риф. От сладководните риби може би по-интересна е рибата скат. Тя е от река Амазонка, специфичното е, че има отровен шип на опашката. Заедно с нея в един аквариум е рованата.Този вид риба изскача над водата и улавя плячката си от клоните на дърветата, като това са различни насекоми, птици и др. Показваме риби от езерото Малави, породата е Танзания, пак изключително рядък вид циклида. С нея съжителства мормирос, за него е характерно, че си търси плячката с електрически импулси. Представена е и огнената змиорка, която е от Азия. Виждаме рибата слон, отпред муцунката и е като хоботче, с което търси по дъното различни ракообразни, представяме пуфер от река Амазонка, който изваден от водата се надува, това е т.нар. риба балон. В един от аквариумите показваме различни представители от река Амазонка. Това са хелерите, имаме данио от Азия, сомчета коридорас от река Ориноко. В изложбата са представени и пирани. Те са с лоша слава, изключително агресивни риби, но в същото време и доста плашливи. Когато са на големи групи са доста опасни, но когато са в единични екземпляри и в акваруим агресията им доста се притъпява. Интересни са също земноводните от вида амбистона. Доста рядко срещано в акваруим, живее в пещери и по-тъмни местообитания, като се среща само в Мексико. Имаме костенурки от Америка, риба тетраодон, риба стрелец, която изстрелва струйка вода, за да събори плячката си, например насекоми. Показваме японско шаранче, това е селектирана от златната каракуда видове, които са предимно за езера, студенолюбиви са, имаме селектирани раци от американския рак кларки, скалариите са доста популярни риби, показваме ги, защото са едни от най- красивите риби в акварума. Виждаме риби въжета, това е рядък вид от Африка. Те са топлолюбиви и поддържаме температура от 28 градуса. В соленоводния акваруим показваме рибата лъв, среща се почти във всички океани, в рифовете, тя е голям хищник. Показваме едно изключително срамежлива риба, тя се показва само вечер, нощна риба или когато я храним, а това става с пинсета. Други обитатели на нашия аквариум са чига от семейство есетрови, среща се в река Дунав, балкански кротушки, които се срещат и в България. Във втория океански акваруим виждаме рибки клоун, доста популярни сред децата, показваме и златни рибки. С дължина 35 см са най- големите риби в изложбата.

Фокус: Колко време ще остане изложбата в шуменския музей?

Северина Васкова:  „Подводен  свят“  ще гостува в Регионален исторически музей- Шумен до 20 декември. По време на изложбата музеят ще работи с удължено работно време- от 10 до 19 часа всеки ден.

Ивелина ИВАНОВА