Седем са основните групи на лицата, които имат право на хранителни помощи от БЧК в Свищовска община

Велико Търново. Седем са основните групи на лицата, които имат право на хранителни помощи от Български червен кръст в Свищовска община. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Анелия Димитрова, ръководител общинска служба „Социални дейности“. Раздаването на продуктите в крайдунавския град вече започна, а това в селата от региона ще стартира до края на януари. Навсякъде правоимащите лица трябва да получат това, което им се полага до 28 февруари. „Във всяко едно населено място, съответният кмет приема продуктите и ги раздава на място. При предходните траншове в село Овча могила от БЧК доставяха за близките населени места и те ходят да вземат продуктите от там, за да ги раздават в съседните села, защото са много отдалечени“, уточни Анелия Димитрова.

Право на помощ имат лица и семейства, получили пари за отопление през зимата на 2016–2017 година.Подпомогнати ще бъдат и майки (осиновителки), които получават месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година (до месец юни 2018 година). „Другите групи са лица и семейства, получили еднократна помощ за ученици в първи клас (за учебната 2017/2018). Тези деца в момента са 2-ри клас. Следват лицата с трайни увреждания, с определено право на чужда помощ, които имат ниски лични доходи и получават месечна добавка за социална интеграция (месец юни 2018 година). Тук влизат и

лица и семейства, които са получавали месечни помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане (до юни 2018-та). Следващата група са лица и семейства, получили еднократни или месечни помощи, предназначени за превенция и реинтеграция, отглеждане на детето при близки и роднини и в приемни семейства за периода 1-ви януари – 30-ти юни 2018-та“, уточни още Анелия Димитрова. Последните правоимаащи са лица и семейства, подпомогнати с еднократна помощ за щети от бедствия и аварии при форсмажорни обстоятелства. Тук периодът отново е януари – юни 2018 година.

Луиза ТРАНЧЕВА