Седем случая на хепатит тип А са регистрирани в Златоград от началото на годината, РЗИ даде предписания на здравните и образователните институции в града

От началото на годината до 10 февруари в Златоград  са регистрирани 7 случая на вирусен хепатит тип А. Заболелите са  на възраст от 11 до 45 години без епидемична връзка между тях. Това съобщиха от пресцентъра на Регионалната здравна инспекция – Смолян. Връчени са предписания на всички общопрактикуващи лекари и медицински специалисти в училища и детски заведения  в града за предприемане на необходимите противоепидемични мерки.

Във връзка с констатирани случаи на заболявания на вирусен хепатит тип А, представители на Инспекцията са посетили образователните и здравни институции в Златоград. Вирусният хепатит тип А е характерен за есенно-зимния сезон и започва със смущение в храносмилателната система, както и с грипоподобни оплаквания.

Инспекторите от здравната инспекция препоръчаха следните мерки за ограничаване разпространението на хепатит А:

– При всяко неразположение сред контактните следва незабавно да се търси лекарски съвет за установяване на причината.

– Когато в семейството се открие болен от вирусен хепатит, той трябва да постъпи в болница за лечение и изолация.

– Членовете на семейството, които са били в контакт с болния, подлежат на медицинско наблюдение за 45 дни (личните лекари извършват необходимите изследвания през този период).

– Съдовете за храна, приборите за хранене, личните вещи на болния се обеззаразяват.

– Измиването на ръцете преди хранене и след ползване на тоалетна е от първостепенно значение за предпазване от заболяване.

За предпазване от заболяване е необходимо:

– Ранно откриване и изолиране на заразения;

– Спазване на изрядна хигиена при ползване на тоалетната и приготвяне на храна;

– Провеждане на качествена дезинфекция при производство и реализация на хранителни продукти;

– Обилно измиване на плодовете и зеленчуците, предназначени за консумация в суров вид;

– Поддържане на висока обществена и лична хигиена, особено от работещите в рискови за здравето обекти – хранителни, детски и здравни заведения;

– Да не се ползва вода за пиене от съмнителни водоизточници