„Семейни съботи“ организират отново в Исторически музей – Горна Оряховица

Исторически музей - Горна Оряховица

Велико Търново. Поредно издание на инициативата „Семейни съботи“ на Исторически музей – Горна Оряховица започва днес. Фамилните занимания и тази година ще продължат до есента, като този път последната дата е 14 септември, съобщават за Радио „Фокус“ – Велико Търново от културната институция. Целта на проекта и този път е да запознае малки и големи с традициите и историята на родния край. За днес са предвидени две музейни игри за най-малките – „Ряховски пъзел” и „Любопитни срещи с чудни вещи”. От 10.00 до 11.00 часа те ще могат да се впуснат във вълнуващи  приключения и да се почувстват като малки музейни уредници. Първият гост в творческия кът е майстор Йордан Карастоянов от село Поликраище, с чиято помощ децата ще изработят собственоръчно свои Дневници. В тях те ще описват очакваното, преживяното и наученото през всички летни съботи.

„Керамиката – хилядолетни послания” е акцентът на семейната ваканционна програма. През цялото лято посетителите ще могат да се докоснат до едно от най-старите човешки умения. Предвидени са специални творчески ателиета, посветени на различните видове керамични предмети, техните функционали, утилитарни и сакрални функции. Специален гост ще бъде майстор грънчар с крачно грънчарско колело.

В съботите на месец август, след приключване на археологическите разкопки на Ряховец, отново ще бъде проведена доброволческата инициатива за почистване на новооткритите керамични фрагменти. Желаещите да се включат ще имат възможност не само да подпомогнат работата на археологическия екип, но и да научат повече за последните проучвания и откритите предмети.

Работното време на музея за посетителите на „Семейни съботи” ще бъде от 10.00 до 17.00 часа. И през това лято билетът за едно семейство остава 2 лева.

Луиза ТРАНЧЕВА