Сенка Добрева, кмет на свищовското село Вардим: Почитането на Тодоровден се свързва най-вече с надеждата за плодородие

В началото на тази седмица започнаха великденските пости. В първата събота от този период, след Сирни Заговезни, се отбелязва християнския празник Тодоровден. В Свищовско ежегодно се организират различни чествания по този повод. През настоящата година център на празника ще е село Вардим. Повече за програмата, прочетете в интервю за предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново с кметицата на селото Сенка Добрева.  

 

Фокус: Г-жо Добрева, нека разкажем малко повече за това как ще протече празникът?

Сенка Добрева: Свети Тодор заема важно място в народните обичаи и е важен за всички пролетни ритуали, за смяната на зимата с пролетта и за свързаното с нея плодородие. Тодоровден е един от първите пролетни празници в народния календар. Отбелязва се в първата събота след Сирни Заговезни. Във Вардим, по стара традиция, кушиите заемат важно място в този ден. Всеки , който притежава кон или магаре, може да се включи в надбягванията. Млади момичета, облечени в национални носии, закичват конете с чемшир и здравец, даряват стопанинът с кърпа и нахранват животните с царевица. Местният свещеник благославя конете и стопаните, а също и жителите на селото. Пожелава на всички и много плодородие. След това кметът на селото дава старт на кушиите. За победителите са осигурени парични награди и грамоти, а останалите ще получат поощрения.

Фокус: Вие споменахте кушиите и, че всеки може да се включи в тях. Има ли някакъв специален регламент  и кога и къде ще се проведат те?

Сенка Добрева: През тази година празникът ще се проведе на 24 февруари /събота/ , от 13.00 часа, на местния стадион в село Вардим. Всеки, който има кон или магаре, може да заповяда и е добре дошъл.

Фокус:  Дали може да разкажем малко повече за традициите на Тодоровден в село Вардим?

Сенка Добрева: Легендата, която се носи тук, разказва, че според народните представи Свети Тодор обхожда на своя кон пролетното поле, за да провери растат ли посевите. След това забива копието си в земята, връзва конят, съблича деветте кожуха и отива при Бог, да го моли за лято. Затова и народът, тук при нас, свързва Тодоровден най-вече с надеждата за плодородие. Затова и местните земеделски производители са активни участници в кушиите. Те помагат и с парични средства. Празникът е много тачен от тях. Както е  според обичая, като премине неделя и ние се обръщаме към настъпващото лято и вече можем да празнуваме Възкресение.

Фокус:  Ще ви отклоня малко от празничната тема. През последните години Вие имахте проблем с пътя между Свищов и селото. Дали се предвижда ремонт на отсечката, тъй като финансиране за това бе отпуснато през миналата година?

Сенка Добрева:  Да, пътят е основен проблем, както за всички жители на село Вардим, така и за трафика, който преминава от тук. Състоянието му е изключително лошо. Още като се кандидатирах за кмет през 2011 година, една от основните задачи, които си поставих беше именно това – пътят да бъде ремонтиран изцяло. Писах различни писма, до различни институции. Осъществих много контакти с Областно пътно управление, с Агенция „Пътна инфраструктура“ и след 4-5 години вече има светлина в тунела. Министър Николай Нанков, при посещението си в град Свищов, каза, че един от приоритетите за района е основен ремонт на пътя Свищов – Вардим. Дейностите ще се финансират изцяло от Министерство на регионалното развитие и благоустройство. Финансирането ще е целево и така очакваме ремонтите дейности да започван през април.

Фокус: Колко ще струва ремонтът?

Сенка Добрева: Това не мога да коментирам, но разбрах, че ще бъде ремонтирана 12-километрова отсечка от този път, която е и най-критичния участък. Нужни ще са  около 9 млн. лв.

Фокус: Дали предвиждате някакви други ремонтни дейности през настоящата година?

Сенка Добрева: Да, както всяка година, поставила съм си задача – да се подобрява инфраструктурата в селото. С бюджета, който ни отпуска Община Свищов, като второстепенен разпоредител и с част от средствата, които постъпват при нас от наеми на недвижимо имущество, ще се извърши асфалтиране на някои улици. Аз съм си поставила за цел всяка година подобни дейности да се правят на две улици. За 2017-та година успях да направя ремонт на две улици, за 2018-та – приоритетен ще е един участък от улица 15-та, който е в много лошо състояние. Искаме да го засипем с чакъл и евентуално през следващата година – да асфалтираме. Друго, от което се нуждае селото – нямаме параклис на гробищния парк.

Фокус: Средства за това от Комисията по вероизповедания ли ще се  търсят?

Сенка Добрева: Не, обмисляме да направим нещо с местни средства и дарения. Така работим също и по осветяване на селото. През всяка година поставяме по 4-5 нови осветителни тела, на нови места. Освен това отново ще кандидатстваме с проект по общинската програма „Местни инициативи“. Това също е важно. Инициативата ни е да се благоустрои детската площадка в центъра на селото и паркът , който е към нея. Изготвили сме проект. Инициативата е изцяло на младите майки и семейства от селото. Надяваме се да сме одобрени и да успеем да направим  всичко, което предвиждаме.

Фокус: Какви са сроковете за кандидатстване?

Сенка Добрева:  Набирането на проекти започва от 1-ви март. нашият проект е на стойност около 22-23 хиляди лева, а каква  ще бъде частта на финансирането от Общината, ще разберем.

Фокус: Остава да пожелаем успех на всички инициативи, които подготвяте и весе празник, разбира се!

Луиза ТРАНЧЕВА