Сенка Добрева, кмет на село Вардим: 150 години от преминаването на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа в България отбелязват две свищовски села

Радио "Фокус" - Кюстендил

150 години от преминаването на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа в България отбелязват две свищовски села. Основните събития ще се случат на 6-ти юли в село Вардим и местността Янково гърло. Другото населено място, където ще бъде почетен подвига е село Хаджидимитрово. Повече по темата, прочетете в интервю на Радио „Фокус“ – Велико Търново със Сенка Добрева, кмет на село Вардим.

 

Фокус: Госпожо Добрева,  предстои селата Вардим и Хаджидимитрово да отбележат една доста сериозна годишнина, а именно тази от преминаването на четата на Хаджи Димитър за първи път на българска земя. Какво сте подготвили Вие по повод 150-годишнината? Какво ще включва програмата? Кога и как ще се случи тя?

Сенка Добрева:  Тази година отбелязваме кръгла годишнина – 150 години от подвига на четата на Хаджи Димитър. Преминаването й през река Дунав се случва на 6 срещу 7 юли  1868 година, близо до село Вардим, в местността Янково гърло. Постарали сме се тази година програмата да бъде свързана с кръглата годишнина. Честванията ще бъдат на 6 юли, петък, на площада в село Вардим. Празникът ще започне в 19.30 часа. Първо ще има тържествена част, а после – поднасяне на венци и цветя пред изградената паметна плоча в центъра на селото, в чест на преминаването на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Монументът е изграден от внучката на един от четниците. След поднасянето на венци и цветя пред плочата,  в 19.45 часа ще има историческа възстановка на слизането на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа на българския бряг, под ръководството на Клуб „Традиция“ – Велико Търново. В 20.15 часа ще започне концертната програма, която ще бъде организирана от фолклорен танцов  театър „Найден Киров“ –  Русе. След това ще има празнични илюминации.

Фокус: Искате ли да поставите акцент върху някое конкретно събитие?

Сенка Добрева: След празничната програма очакваме всички симпатизанти и поддръжници на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа да се включат в ежегодния поход, организиран от поддръжници от град Сливен, като заедно се поднасят цветя в местността            Янково гърло. От там поддръжниците тръгват по стъпките на четата като минават през селата Хаджидимитрово, Караесен, Вишовград, Долна Липница и така стигат до връх Бузлуджа, където е било и  последното сражение.

Фокус: А кога ще се случи този поход, отново ли на 6 юли?

Сенка Добрева:  Походът ще се случи на 15 юли.

Фокус: Дали ще има хора от селото, които ще се включат? И предполагам всеки е поканен и добре дошъл, ако има интерес.

Сенка Добрева: Да, всеки е поканен и добре дошъл. Хората го правят с желание и интерес всяка година.

Фокус: Казахте, че това е традиционно събитие. Имате ли информация от кога се организира?

Сенка Добрева:  Аз съм кмет  от 6 години и през този период събитието се е състояло, а преди това, от кога се провежда, нямам информация. Мога да кажа само, че  организатор е  Историческият музей в град Сливен.

Фокус: Има ли интерес към събитието? Казахте, че хората се вълнуват, когато стане време.

Сенка Добрева: Да, мога да кажа с ръка на сърцето, че хората  наистина отдават заслужена почит към героите.

Фокус: Относно възстановките , които споменахте в началото, за първи път ли ги правите?

Сенка Добрева: В село Вардим възстановки на слизането на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа се правят за първи път, като се надявам да се получи и да няма нещо, което да ни притесни.

Фокус: Вероятно към това събитие ще има интерес от малки и големи дали имате някаква информация как ще се случи то?

Сенка Добрева: За провеждането на събитието изцяло разчитаме на Клуб „Традиция“ – Велико Търново, нямаме информация как ще протече. Всичко ще бъде изненада дори и за нас. Искам като финал да отправя един апел във връзка с паметника на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, издигнат по повод 100-годишнината , в местността Янково гърло. Той  не се поддържа! Самият паметник се нуждае от реконструкция, плочите вече са изпадали. Ние поддържаме тревата около него със собствени средства, но това не е достатъчно.

Фокус: Вие обърнахте ли се към Министерство на културата, тъй като паметникът е културно наследство?

Сенка Добрева: Не съм се свързвала с никого, но апелирам да се организира едно сдружение от граждани и с техни средства да се помогне да се реконструира паметникът, защото от там е тръгнал трудният поход на четниците и ние трябва да помним това.

Луиза ТРАНЧЕВА