Сенсей Васко Пеев, СК „Торнадо“ – Пазарджик: Бойните изкуства възпитават в самоконтрол, дисциплина, уважение и смирение

Сенсей Васко Пеев е професионален треньор по шинкиокушинкай, едно от наложените в страната източни бойни изкуства. Той има 3-ти дан и е председател на Спортен клуб „Торнадо“ в Пазарджик. Повече за спецификата на бойните изкуства и начините, по които можем да се профилираме в този спорт, попитахме самия него.

Фокус: Шинкиокушинкай е едно от известните източни бойни изкуства, какво дава този спорт на занимаващите се с него и каква е неговата специфика?
Васко Пеев: Шинкиокушинкай e направление в бойното изкуство киокушин, като тава е най-развитото и най-многобройното направление в България. В нашия СК „Торнадо“ има спортисти от всякаква възраст, като две-терти от членовете ни са деца. Основата философия на това бойно изкуство е да възпитава в самодисциплина, самоконтрол, мотивация да се справяме с житейските проблеми. Дисциплината при нас е на ниво и не се налага насила, а се възпитава в нея. Разликата при трениращите след около 2 до 5 месеца е осезателна, променя се характерът, държанието, стават по самодисциплинирани, придобиват самоконтрол, подобрява се и успехът в училище и държанието в среда.
Фокус: На каква възраст е добре да започнат да се занимават с този спорт децата?
Васко Пеев: Най-добрата възраст е 6-7 години. Ако има по-малки деца, които искат да се профилират в този спорт, ние препоръчваме те да стоят известно време в залата и да наблюдават самия процес на обучение, за да свикнат. В залата имаме портрети на наши шампиони, които са станали такива в старша възраст и които са започнали в нашият клуб именно на 6-7-годишна възраст. Правим всичко по най-педантичния начин, за да създаваме успешни хора и шампиони.
Фокус: Получавате ли помощ в работата си от институциите и от родителите?
Васко Пеев: Разбира се. Имаме учреден родителски инициативен комитет, който изпрати писмо до кмета на община Пазарджик с молба да финансира дейността на клуба ни. Така бяха събрани средства, с които се направи цялостен ремонт на залата за тренировки и се закупиха някои важни атрибути за този спорт. Родителите са изключително доволни от начина, по които се възпитават и обучават децата им и са убедени, че при нас е мястото им.
Фокус: Знаем, че бойните изкуства не са само спорт, но и философия. Възпитавате ли ги и в тази посока?
Васко Пеев: Бойните изкуства те учат да уважаваш противника си, да гледаш на трудностите с усмивка и те закаляват да си борбен, учат на уважение, на смирение и на самодисциплина. Децата, които овладеят това бойно изкуство, започват да мислят по съвсем друг начин. Ако има конфликт, те искат първоначално да го тушират с души, а след това да покажат техника за справяне със ситуацията. с думи да го руши първоначално и чак тогава с техника да се справят със ситуацията.
Фокус: Как протичат тренировките и състезанията?
Васко Пеев: Шинкиокушинкай е най-силното карате в бойните изкуства. Състезанията се провеждат с фул контакт, задължително с протектори за краката и ръкавици. Този спорт прави тялото силно и волево. Ударите са с максимална сила и със съответните предпазни средства. Всеки трябва да има индивидуално облекло. Уредите за тренировка ние ги осигуряваме. Те са на клуба и се използват от всички. Имаме и много дарения.
Албена ЖИЛЕКОВА