Сенсей Петко Чирпанлиев, СК „Хамон“ – Асеновград: Победата в карате е твърде кратък миг, защото състезателите се насочват към следващия непокорен връх

Сенсей Петко Чирпанлиев, председател на Спортен киокушин карате клуб „Хамон“ в Асеновград, в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив, за участието на състезателите в Международния турнир „Black sea cup“ в Бургас, за постигнатите успехи от каратеките в първото полугодие на състезателната година, както и за това какво изисква качествената подготовка за първенство по карате.

Фокус: Сенсей Чирпанлиев, как премина участието ви в Международния турнир „Black sea cup“ в Бургас и колко медали успяха да завоюват каратеките от СК „Хамон“ в Асеновград?
Петко Чирпанлиев: Всяка година състезанието става все по-тежко. За следващата година чужденците ще бъдат повече от българите. Тази година чуждестранните участници в Международния турнир в Бургас бяха 70. Успяхме да завоюваме 14 медала. Наистина много тежко състезание и от гледна точка на подготовката, понеже състезателите, които участваха там, не са спирали да се подготвят от началото на годината, даже от края на миналата. Участвахме в три национални първенства в различните възрастови групи, после имахме международно първенство в Швейцария, на което участвахме, европейско също, като и там завоювахме много медали. Може би вече са 60 медалите ни за първото полугодие. При положение, че имаше страшно много контузии на това състезание, аз съм щастлив от факта, че нашите каратеки се прибраха здрави и че показаха духа на киокушин. Никой не отстъпи назад, което също е изключително важно за нас.
Фокус: Вие споменахте, че вече сте завоювали 60 медала за това първо полугодие, но как започна за СК „Хамон“ състезателната година и през какви изпитания преминаха каратеките?
Петко Чирпанлиев: Първото състезание, на което участвахме беше Националното първенство за мъже, жени, юноши и девойки в София. Не водя статистика, но мисля, че там спечелихме около 10 медала. Две седмици след това имаше Национално първенство за кадети и деца до 12 години, където завоювахме около 14-15 медала. Това първенство беше важно, защото част от класиралите се се взимат под внимание, както беше и на първенството в Бургас, за определяне на националния отбор за кадети за Европейско първенство в Унгария в края на годината. Сега тепърва ще определяме кои ще участват в националния отбор като цяло в България. Очаква се много силно европейско първенство в края на годината.
Фокус: Как реагират каратеките на успехите, които постигат?
Петко Чирпанлиев: При нас емоциите са доста балансирани. Карате ги учи точно на това качество. Всички наши бойци знаят, че те са шампиони точно 2-3 минути, докато слязат от стълбичката. Те изживяват своя миг слава и започват да се готвят за следващото състезание. Повечето от тях са усетили, че дори и да са печелили срещи, които са им се сторили по-леки по отношение на изиграване, то следващия път противниците им ще са подготвени много по-добре, защото искат те да станат шампиони и да победят този, който ги е победил. Никой не си прави илюзията, че след като веднъж е станал шампион, то това ще е завинаги. Никой от тях не се възгордява. 11 души от СК „Хамон“ участваха на първенството в Швейцария, 10 от тях взеха медали. Никой от тях не си е позволил, при положение че участва в толкова силен турнир, да се възгордява. Две седмици след този турнир имахме и участие на европейско първенство, като можем да се похвалим с вицеевропейски шампион, Независимо, че е станал шампион, продължава подготовката за следващото първенство, в което ще участва, а именно на Европейското първенство в Унгария. В никакъв случай не си позволяват да се отпускат.
Фокус: В какво се изразява добрата подготовка за едно състезание?
Петко Чирпанлиев: Моето лично виждане за добрата подготовка е, че на първо място трябва да има отборен дух. Колкото и да казват, че ние сме индивидуален спорт, ние сме по-колективен от колективните спортове. Без спаринг партньори, без всичките хора в залата, тези, които са достигнали до медалите, няма как да достигнат. Знаете, че за да имаш добрата подготовка е необходимо да има много хора в залата, да има атмосфера, да има спаринг партньори, които да ти повишават нивото. Всички участници в клуба имат много силна връзка помежду си. На повечето от състезанията, придружителите са два пъти повече в сравнение с участниците. Тази подкрепа наистина дава много за успехите на състезателите. Психологическата подготовка, която се прави последния месец преди състезание, също е изключително важен елемент от подготовката, дори по-важен от физическата подготовка.
Във всеки спорт състезателите и треньорите знаят как да постигнат физическата подготовка. Горе долу, в рамките на състезателния период за подготовка, почти всеки състезател успява да постигне тази физическа подготовка. Може би загубите на повечето от състезателите се дължат, поне според мен, на психологическия момент. Все пак става въпрос за физическо нараняване, за бой без ограничение на силата. Ако я няма тази психологическа подготовка, няма как състезателите да се справят.
Фокус: Какво очаква състезателите през следващото полугодие на състезателната година?
Петко Чирпанлиев: Първото нещо, което ни предстои през  следващото полугодие е Международен лагер, който ще се проведе на Камчия. Това е много голям лагер с много тежък изпит, който ще се проведе за ДАН-степен. Цялата европейска изпитна комисия, шефът на Световната карате федерация Кенджи Мидори и световният шампион Цукамото ще присъстват на този лагер. Ще има чужденци, които ще се явяват за ДАН-степени от всички европейски държави. Така че на първо място ни предстои подготовка за този лагер, за да се представим на ниво. След това, в зависимост от това как ще разпределим средствата, които ще са ни необходими за Европейското първенство в Унгария, предстои един много силен международен турнир в Румъния на 29 септември. Очакваме, че ще можем да участваме с около 10 души, като част от тях ще бъдат хората, определени за националния отбор за първенството в Унгария, за да може участието им, освен лагерите, да представлява един вид подготовка за самото европейско първенство. След това в началото на ноември ни очаква национално състезание в Пловдив, което ще е за възрастовите групи 10, 12 и 14 години. Там очакваме да участваме с над 40 наши състезатели. Ще завършим годината с Европейското първенство в Унгария, за което все още не е уточнено дали ще бъде два или три дни, понеже има и отворена категория. И тук очакваме да спечелим много медали.
Фокус: Предстоят ви много изпитания. Не ми остава нищо друго, освен да ви пожелая още по-големи успехи и завоевания.
Петко Чирпанлиев: Много ви благодаря. Тези успехи са както за всички асеновградчани, така и за цяла България. Надявам се всички да се гордеят с успехите, постигнати от нашите каратеки.
Тони МИХАЙЛОВ