Сенсей Петко Чирпанлиев, СК „Хамон“ – Асеновград: Карате учи на дисциплина и развива качества, каляващи психиката

снимка: pixabay.com

Сенсей Петко Чирпанлиев, председател на Спортен киокушин карате клуб „Хамон“ в Асеновград, в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив, за предстоящото Републиканско първенство по карате за деца до 10, до 12 и до 14 години в Пловдив, за историята на спортния клуб, за постиженията му през годините, също за това в какво възпитава бойното изкуство „карате“ като спорт и като философия.

Фокус: Г-н Чирпанлиев, на 4 ноември в Пловдив ще се проведе първенство по карате за деца в три възрастови групи. Очаква се преобладаващата част от участниците да бъдат представители на спортен клуб „Хамон“ в Асеновград. Обяснете ни малко повече за предстоящото събитие.
Сенсей Петко Чирпанлиев: Това е Републиканско първенство за деца до 10, до 12 и до 14 години – трите възрастови групи. Категориите във всяка от възрастовите групи са през 4 килограма, като има и плюсова категория. Времетраенето на срещите е минута и половина, след което има продължение отново от минута и половина. При равна среща протича едноминутно продължение, през което съдиите трябва да вземат решение.
Фокус: Кога е създаден спортен киокушин карате клуб „Хамон“ в Асеновград? С какви отличия и завоевания през годините може да се похвалите?
Сенсей Петко Чирпанлиев: Клубът е създаден през 2010 година, като вече наброява между 180 и 200 души членска маса. Винаги има текучество – едни се отказват, други се записват, но бройката се запазва в този диапазон. Имаме много републикански шампиони, също европейски шампион. През следващата седмица ни предстои Европейско първенство в Полша. За първа година ще бъдем с четирима представители на клуба в Националния отбор.
Фокус: Повече млади или повече възрастни хора искат да тренират карате при вас?
Сенсей Петко Чирпанлиев: Има много възрастни хора, които тренират. Един от членовете се записа в клуба на 52 години. Имаме също около 15 души, които са в диапазона между 35 и 45 години. Те не са състезатели. Тренират за удоволствие и за всичко това, на което ги учи карате. Реално човек се учи цял живот.
Фокус: Какво дава спортът „карате“ на трениращите? На какво ги учи?
Сенсей Петко Чирпанлиев: Неслучайно „карате“ се нарича бойно изкуство. Ние го разглеждаме като философия. Карате е културата на японците. Ако го погледнем от спортната му част, то дава това, което всеки останал спорт – на първо място дисциплина. Понеже няма ограничения на силата на ударите, карате развива качества, които каляват психиката на хората и на децата. Според мен това е много важно в днешно време.
Фокус: Може ли да кажем, че този карате носи духовенство и единство на човека, който тренира?
Сенсей Петко Чирпанлиев: Ако питате мен – да. Аз съм отдал живота си на карате. Това за мен е най-важното нещо. Практикувайки го, опитвам да науча членовете на клуба на същата философия, с която аз разбирам карате.
Фокус: Какво препоръчвате на човек, който е решил да се занимава с карате? Трябва ли да притежава предварителни качества?
Сенсей Петко Чирпанлиев: Качествата се развиват в процеса на тренировките. От 30 години практикувам карате и съм забелязал, че има хора, които влизат в залата и не им се отдава толкова. Обаче те постигат същото, което и останалите. За два пъти по-дълъг период от време, но го постигат. Всичко е усилия, които трябва да се полагат, както за всяко нещо в живота.
Фокус: Как стои този спорт сред другите в България, а и в чужбина?
Сенсей Петко Чирпанлиев: На световно ниво, за последните две години карате е втори по масовост. В България карате се развива добре като цяло, но финансирането за абсолютно всички федерации, всички стилове карате и останалите бойни спортове, го няма. Не казвам, че е минимално, защото въобще го няма. Ако не са общините, които да подпомагат участията на клубовете по състезания, просто няма как да се случи.
Фокус: Да ви разбирам, че трябва да се обръща повече внимание на бойните спортове в България?
Сенсей Петко Чирпанлиев: Да, правителството няма такава политика. Нито едно правителство от последните 20 години досега няма такава политика. Особено малките, говорим за кадети и юноши, не се финансират въобще. Отпускат се пари само за мъже и жени и то за олимпийските спортове. Но за нашия спорт въобще, това не го коментираме. При нас въобще не се отпускат средства. За да станат мъже и жени е ясно, че трябва да израснат от деца, но за тях не се отпускат средства.
Фокус: Но пък Община Асеновград е известна с подкрепата си към спорта?
Сенсей Петко Чирпанлиев: И то много голяма. Понеже си говорим с треньорите от другите общини и в сравнение с тези общини, Асеновград е на първите места по отношение подпомагане на спорта на своята територия.
Фокус: Какви са степените на развитие в карате и кои са званията?
Сенсей Петко Чирпанлиев: Белият колан се връзва още с влизане в залата. 10-то кю е оранжев колан, 9-то кю – оранжев с черта, 8-мо кю – син колан, 7-мо кю – син колан с черта. След това е 6-то кю – жълт колан, 5-то кю – жълт с черта, 4-то кю – зелен колан, 3-то кю – зелен с черта, 2-ро кю – кафяв колан. След това вече започва доближаването до майсторските степени. От 2-ро кю нагоре следват много сериозни степени. 1-во кю е кафяв колан с черта и следва 1-ви Дан, като това вече е майсторска степен. Майсторските степени са от 1-ви до 10-ти Дан, като 10-ти Дан притежава само основателя на стила. Най-голямата степен в България е 5-ти Дан и е в нашата федерация. Притежава я Шихан Георги Попов от Пловдив. Званията са „Сенпай“ – което означава старши. „Сенсей“ означава учител, а „Шихан“ вече е майстор.
Тони МИХАЙЛОВ