Сервитьори, готвачи, камериерки, шивачки и общи работници се търсят на пазара на труда във Велико Търново

Велико Търново. Сервитьори, готвачи, камериерки, шивачки и общи работници се търсят на пазара на труда във Велико Търново. Това съобщи Бойка Ганева, началник отдел „Активна политика на пазара на труда“ в Дирекция „Бюро по труда“ – Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Тя информира, че заявените свободни работни места за месец април са били 551 или с 253 повече в сравнение с тези за месец март. По думите и увеличението на свободните работни места се дължи на липса на кадри. Поради това са създадено облекчени режими за внасяне на работна ръка от други области, но засега тази практика касае основно сезонната заетост. 206 от обявените свободни работни места са били за лица без квалификация, 49 места – за специалисти и 296 места – за лица с работническа професия.

Заетите работни места за месец парил са били 369, или с 97 места повече от месец март. Заетите работни места на първичен трудов пазар са 356 места, като от тях 136 места са за лица с работническа професия, 21 – за специалисти, а 199 места за лица без квалификация.

В края на месец април остават свободни 357 работни места, което е със 150 повече от предходния месец.

През април са включени две безработни лица в програми за заетост и три безработни лица в мерки за заетост по реда на Закона за насърчаване на заетостта. Работилите обшо по програми и мерки са 115 души. В заетост по ОП „РЧР 2014-2020″ са включени общо 8 безработни лица, в т.ч. по схема „Обучения и заетост“ – 4 безработни лица, по схема „Младежка заетост“ – 2 безработни младежи, по схема „Родители в заетост“ – 1 лице и по Проект „Работа“ – 1 безработно лице.

Надежда КРЪСТЕВА