Сергей Рангелов, началник на  ПСС-Берковица:  Най-тежкият сезон за отряда ни е зимата

Сергей Рангелов, началник на ПСС –Берковица в интервю за Радио „Фокус“ – Видин

Радио „Фокус“: Подготвени ли сте за зимата?

Сергей Рангелов: Да, това е най-тежкият сезон и подготовката ни е много сериозна. Още преди началото на зимния сезон доброволците са инструктирани. Обърнахме и специално внимание на техниката. Всеки от спасителите разполага с лична екипировка, въжета. Отрядът ни разполага с  количка за спасяване и лек автомобил с висока проходимост. Заредили сме с гориво, осигурили сме около 150 литра първоначално.

Радио „Фокус“: Достатъчни ли са хората в отряда?

Сергей Рангелов: 13 са доброволците в отряда на Планинската спасителна служба в Берковица. Доброволците в отряда ни имат  над 20 годишен стаж, това са хора обучени, които познават много добре планината. През следващата година ще бъдат приети двама млади спасители в нашия отряд. Те трябва да преминат и съответното обучение. Отрядът ни разполага с куче, което е голямо предимство за нас. Обученото куче е безценен помощник при откриване на хора, затрупани от лавини.

Радио „Фокус“ : Във вашия район падат ли лавини?

Сергей  Рангелов: Една от най-опасните лавини падат при нас – това е в местността „Фунията“, точно над прохода Петрохан. Там има един участък от 3-4 километра, който е лавиноопасен. През зимата този участък е забранен за туристи, поставени са съответните маркировъчни знаци. В участъка, за който отговаряме имаме доста лавиноопасни улеи, които са маркирани и през зимата те са забранени за туристи. От там минават само летните пътеки. През зимата туристите се движат по билото на хребетите.

Радио „Фокус“: Какви са опасностите през зимата за туристите?

Сергей Рангелов: Най голямата опасност през зимата е загубването на туристите, което  често е съпроводено от охлаждане и хипотермия. При преходите другата опасност са лавините. Туристите трябва да се съобразяват с указанията на ПСС, да спазват маркировката, да не предприемат самоволно преходи.

Радио „Фокус“: Участвате ли в спасителни акции в други райони?

Сергей Рангелов: Когато ни търсят от други отряди на Планинската спасителна служба – участваме. Аз съм към  ПСС на БЧК ръководител на групата за спасяване с кучета и много често ме търсят при спасяване на хора с кучета.

Анна ЛОЗАНОВА