Сергей Рангелов, ПСС-Берковица: През летния сезон има повече туристи в Берковската планина

Снимка: Радио "Фокус"

Сергей Рангелов, председател на ПСС-Берковица, в интервю за Радио „Фокус“ – Видин

Радио „Фокус“: Увеличава ли се потокът от туристи през летния сезон в Берковската планина?

Сергей Рангелов: През лятото имаме повече туристи, хижите на БТС са пълни. А и сега се тръгва от връх Ком за нос Емине – един доста тежък преход и тук под връх Ком се събират доста туристи. Община Берковица организира през този сезон различни фестивали и прояви в планината, което също привлича туристи и гости от цялата страна. Не е останала сега планината без туристи.

Радио „Фокус“: Подготвени ли са туристите за преходи в планината?

Сергей Рангелов: При нас все още нямаме инциденти през този сезон в планината. Но, в другите планини в страната не е така. При една от спасителните  акции през това лято в Пирин нашият отряд  участвахме с кучета.

Възрастните хора подценяват обстановката в планината, мислят си , че все още са млади. Подценяването на обстановката в планината винаги води до инциденти. Всеки трябва да бъде запознат и подготвен с трудността на маршрута, който трябва да премине, да има зареден телефон. Хижарите трябва да знаят, че от тяхната хижа излиза една група от туристи, които тръгват към Петрохан например, да се знае към колко часа ще пристигне групата и колко души са в нея. И ако от тази група не са се появили двама души, но трябва да ни бъде сигнализирано навреме. А, не  да се изчаква, да се казва – а, бе те сега ще дойдат и хората като не се появят,  вечерта вече да ни сигнализират. Става така, че туристите са се изгубили някъде към 16 часа, а обявяват за това една към 22 часа. Сега времето е топло, човек в планината бързо се дехидратира като му свърши водата, има райони в планините, които са безводни. Лятото крие опасности – всеки може да бъде ухапан от насекоми, от змия и тогава е необходима спешна медицинска помощ.

Летните бури са също много опасни в планината. Случили се да ви настигне буря в планината трябва да слезете в по-ниското, в гориста местност, да  не се остава под самотни дървета. При мълнии трябва веднага да се лишите от всички метални предмети, дори от телефоните си. В планината трябва да се тръгва сутрин по навреме, да се стига по навреме и винаги да се съобразявате с най-слабите в групата, за да не ги загубят и да ги чакат после да се приберат.

Радио „Фокус“: Застраховат ли се туристите когато излизат в планината?

Сергей Рангелов: Част от туристите се застраховат, но това зависи от ръководителите на групи за това дали да бъде направена планинска застраховка, която поема разходите на ПСС за издирването и при акции за търсене на загубени в планината. Но, някои групи са застраховани, други  – не.

Радио „Фокус“: Кои са трудните преходи в Берковската планина?

Сергей Рангелов:  Преходите по високите части на планината винаги са трудни. До хижа Ком преходът е 4 часа пеша, това не е малък приход. Преходът Ком-Здравченица също е тежък, с различни денивелации, има преодоляване на височини, има спускане по стръмни склонове.

Анна ЛОЗАНОВА