Сергей Рангелов, ПСС-Берковица: Туристите трябва да заобикалят през зимата лавиноопасните участъци

ПСС Сливен

Със Сергей Рангелов, началник на ПСС в Берковица, разговаряме за опасностите в планината през зимата, за лавиноопасните участъци в Берковската планина

Фокус: Какви са опасностите за туристите през зимата в планината?
Сергей Рангелов: Студът и измръзванията са най-големите опасности за туристите през зимата в планината. При походи са опасни снежните лавини. Една от най-големите лавини в България пада в берковската планина. Това е точно в местността „Фунията” между малкия и средния Ком. Там минава пътя за „Петрохан”, който е между връх Ком и прохода „Петрохан” и това място не се посещава през зимата от туристи. Там има маркировка, поставена за туристите и тези лавиноопасни участъци се заобикалят през зимата. Там е един район около 3-4 километра, който е лавиноопасен. Тази маркировка се спазва, лавините са много големи, но нямаме пострадали до сега от тях в Берковската планина. В планината са обозначени лавиноопасните долини.
Фокус: Подготвена ли е ПСС в Берковица за зимния сезон?
Сергей Рангелов: Още преди началото на зимния сезон, който е много тежък за ПСС взехме съответните мерки, подготвихме техника, инструктирахме хората си.
Фокус: С каква техника разполагате?
Сергей Рангелов: ПСС в Берковица разполага с високо проходима машина дарение от Норвежкия червен кръст..При спасителни акции когато се налага ползваме тежките машини за утъпкване на сняг, с които разполага собственикът на влека на пистата на Ком. Негово е и АТВ-то, което също ползваме.
Фокус: Участвате ли в спасителни акции на други Планински служби за спасяване в страната?
Сергей Рангелов: Съставът на ПСС-Берковица често участва при спасителни акции на други ПСС в страната, когато ги потърсят. „Ръководител съм на ПСС към БЧК на групата за спасяване с кучета и често ме търсят да помагам с кучетата.
Фокус: Помагат ли кучетата през зимата?
Сергей Рангелов: Кучетата много помагат през зимата особено при търсене на хора, затрупани от лавини. Кучето за 20 минути претърсва район, който 50 души претърсват за 5 часа
Фокус: Правят ли си туристите застраховки?
Сергей Рангелов: Много малко са туристите, които си правят застраховки, особено в района на Берковската планина. Обикновено организираните туристически групи си правят такива застраховки, докато туристите, които излизат сами или по-двама – много рядко правят такива застраховки.
Анна ЛОЗАНОВА