Сергей Станишев: Поуката от Каталуния е, че диалогът остава единственият инструмент за намиране на устойчиви решения

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Сергей Станишев, президент на Партията на европейските социалисти, в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Сепаратисткото правителство на Каталуния обяви, че 90% от подадените в неделя гласове на референдума за самоопределение, който бе забранен от испанското правосъдие, са за независимост. В деня на вота при сблъсъците на каталунците с испанската полиция бяха ранени 844 души. Събитията в Каталуния коментира Сергей Станишев, президент на Партията на европейските социалисти. Добър вечер, господин Станишев.

Сергей Станишев: Добър вечер.

Водещ: Проблемът с Каталуния следва да бъде разделен на две – законността на референдума и насилията, които го съпътстваха. Още в неделя като президент на ПЕС вие осъдихте насилието в областта. Защо се стигна до тези събития? Можеха ли да бъдат предотвратени?

Сергей Станишев: Всичко може да бъде преодоляно сигурно при по-различно поведение от двете страни, които заемат крайни позиции. И затова в неделя в позицията, която изразих, се подчертаваше тъкмо това разделение. Първо, трябва да сме наясно, че наистина инициираният от правителството на Каталуния референдум е незаконен според испанската конституция, която е демократична, която е приета след много обсъждания и след много дискусии, в това число с представителите на Каталуния като един от регионите. Наред с това, разбира се, това, което видяхме вчера, няма как да не стряска като размер на сила при насилието, упражнено от полицията, в голяма степен абсолютно ненужно, което естествено шокира. Защото хора, които бяха дошли да изразят своята позиция и мнение, бяха ритани, блъскани – всички видяхме тези шокиращи кадри в демократична Европа. Затова през тази седмица ще има дебати и в Европейския парламент. Буквално тези минути предстои гласуване за това дали да има дебати. Аз смятам, че парламентът ще изрази такава воля и такова желание. Но тук има наистина много история в цялото това развитие, което трябва да се отчита. Защото, реално погледнато, и правителството на Испания трябваше да търси политическия диалог, който е най-важният инструмент за консолидиране на Испания като общество и за намиране на политическо решение. Защото очевидно, че референдумът беше преднамерена провокация на каталунските власти при решение на Конституционния съд и правителството обяви, че ще изпълни, то е задължено да изпълни, разпоредбите на Конституционния съд. И се търсеше като че ли и от двете крайни позиции сблъсък и конфронтация, което не води до нищо добро за Испания, за Каталуния, за хората, които живеят в Барселона или в други градове. И затова неслучайно и Испанската социалистическа партия инициира преди доста време парламентарна комисия, тя вече функционира, която да разгледа модела на устройство на териториалното разпределение в Испания и съответните функции, правата на различните региони. И това е мястото, където би трябвало да се води политически диалог и да се намери разумният компромис.

Водещ: Господин Станишев, ако диалогът и преговорите бяха единственият начин за излизане от каталунската криза в Испания, то след събитията в неделя, довели до високите резултати на този референдум, те вече възможни ли са – диалогът и преговорите?

Сергей Станишев: Вижте, всичко е възможно, зависи много от политическата воля. И нека не се заблуждаваме по проценти, които се обявяват. Защото в крайна сметка, ако видим, тези 90% са процентите на хората, които са изявили желание за независимост на Каталуния. Но всички останали, които не желаят това развитие, не просто не излязоха на референдума в своето огромно мнозинство. Това беше позицията и призивът на повечето партии, които заявиха, че този референдум е нелегитимен. Така че има поне толкова още хора, ако не повече, които са против отделянето на Каталуния от Испания. И затова трябва да се отчете, разбира се, демократичното право на тези, които направиха своето волеизявление, но не бива да се загърбват правата и позицията на останалите граждани. Защото тяхната позиция за неучастие е политическа позиция. Те просто не приемаха този референдум като инструмент, който беше, както ви казах, провокативно наложен като конфронтация от правителството на Каталуния. Тези 90% не са 90% от населението, от гражданите на Каталуния – нека бъдем наясно с това. И нека не забравяме всички ние, като граждани на други европейски страни, какви прецеденти се създават и как това може да бъде интерпретирано, разширено към други държави и региони в цяла Европа. За това всеки трябва да мисли.

Водещ: Ще предизвика ли Каталуния ефект на доминото с референдума за независимост другаде в Европа?

Сергей Станишев: Такава опасност винаги съществува. Не е тайна, че има популистки националистически движения в различна степен в различни региони в Европа. И точно затова е много важно да се върнат страните в този спор към политическия диалог и политическия конфликт. Защото, вижте, и най-трудният диалог е по-добър от конфронтацията, от насилието над хора, от сблъсъка на хора на терен и ожесточаването, което се получава като последици. Защото аз ви споменах в началото, че има много история тук. И наистина не трябва да забравяме, че по време на Гражданската война Каталуния беше един от последните бастиони на републиканците. И специално репресиите на режима на Франко към Каталуния бяха много тежки и остри. Тоест има наслагване от десетилетия. И за да се възстанови нормалността, трябва добра политическа воля. Към това се стремят социалистите и в Испания, и в Европа.

Водещ: Вашата прогноза – какво реално ще се случи, ако след дни в Каталуния бъде едностранно  обявена независимост?

Сергей Станишев: Не мисля, че това би било признато от който и да било, на първо място от испанската държава. Тук не говорим само за правителството на Рахой, което определено допусна много сериозни грешки. Говорим и за Европейския съюз, защото, вижте, ЕС се основава на върховенството на демокрацията и на закона, и на Конститецията. И след като в дадения случай Конституцията на страната с този референдум не е спазена, това не може да бъде прието като нещо нормално и легитимно от целия ЕС. Но, отново подчертавам, ние трябва да гледаме реалностите на терен. И политиците – това е тяхната отговорност – не да създават разделителни линии и конфронтация, което е много съблазнително. Има политици, които от това черпят електорален ресурс, разбирате ли, но с последици, които биха били изключително тежки. Затова днес не може да се дава ясна прогноза, но има много сериозни рискове – това трябва да го признаем и да го отчетем.

Водещ: Кои са тези рискове?

Сергей Станишев: Рисковите произтичат от липсата на диалог и сблъсъка. Защото, както казах, този сблъсък, провокиран от правителството на Каталуния, то не търси диалог с останалата част на населението не само на Испания, а и на самата Каталуния, която е тежко разделена. Очевидно се търсеше такава провокация и сблъсък. Но и правителството на Народната партия показа недиалогичност и не показа воля за диалог, от друга страна. И диалогът трябва да бъде възстановен. Аз съм сигурен, че ще има много демарши, призиви и от европейска страна, и от много от политическите и държавните ръководители в Европа, защото стабилността на една страна, член на Европейския съюз, е изключително важна за цяла Европа. Особено Испания е голяма държава, всички го разбираме.

Водещ: Господин Станишев, излезли сте от заседание на сесията на Европейския парламент в Страсбург, където ще се гласува за дебати по въпроса за Каталуния. На тези дебати каква ще бъде позицията на семейството на социалистите?

Сергей Станишев: Ние по същество вече я изразихме, във вчерашното ми становище късно вечерта, и съм сигурен, че групата ще настоява първо да се възстанови политическия диалог, да се спазва законността и наред с това ще апелира към правителството – и испанското, и правителството на Каталуния, да търсят сближаване, да търсят мостове на разговор за намиране на балансирано решение. Защото, повтарям, изострянето на ситуацията обслужва политически интереси сигурно и от двете страни, защото дали местният, дали общонационалният патриотизъм и национализъм, те са силен емоционален двигател за гласуване, но те не решават проблема.

Водещ: Каква е поуката от случилото се в Каталуния?

Сергей Станишев: Поуката е много очевидна – че диалогът е единственият инструмент за намиране на устойчиви решения. В противен случай, видели сме в цялата история на Европа, че поставяне на себе си, на своя интерес и своята гледна точка над всички, нежеланието да чуеш другата гледна точка, води само до лоши резултати, печални в исторически план, и за отношенията между държавите. И това не бива да се повтаря. Това е уникалното на Европа като модел, като история на този проект на Европейския съюз – да намираме начините да живеем в мир, в съгласие, да търсим сътрудничество, да търсим общия интерес, да се правят компромиси между различните гледни точки, за да може в крайна сметка хората да живеят спокойно, да имат своето развитие, да бъдат техните права защитени. Тази кауза е много голяма и трябва да бъде защитавана ежедневно.

Водещ: Можеше ли от европейските институции, на европейско ниво, да се положат повече усилия, за да се предотвратят тези националистически ескалации, които се случиха в неделя в Каталуния, и има ли виновен за това?

Сергей Станишев: Вижте, ЕС и Европейската комисия вече заяви достатъчно ясно, че този референдум е нелегитимен. И това е така, защото, повтарям, ЕС като общност се основава на върховенството на закона и правото, основната му функция е да се спазва законът и правото. И в това число, естествено, на първо място националните конституции на всяка една държава. И не бива, разбирате ли, тези образи вчера, които видяхме – насилието над хората, което беше ненужно, което беше провокативно, което изостря позицията на другата страна, на тези, които дойдоха да гласуват, не бива да засенчват другия въпрос, който е много голям политически въпрос.

Цоня Събчева