Сийка Суркова: Гърци проявяват интерес към религиозния туризъм в Момчиловци

Сийка Суркова – кмет на село Момчиловци, в интервю за Радио „Фокус“ – Смолян.

„Фокус”: Г-жо Суркова, след като вашето село Момчиловци се прочу в Китай с киселото мляко,  разбрахме, че гърци пък проявяват интерес към религиозния туризъм. Кажете от какво се впечатляват те, както и за  Вашата визита, която наскоро направихте в гръцката страна?

Сийка Суркова: Така е, след посещението си в Авдира имаме добра новина. След срещата с кмета Георгиос Цитиридис  стана ясно, че гърците са заинтересовани от религиозния туризъм в Момчиловци. Знаете, че Момчиловци е едно от малкото изцяло християнски села, където вярата и религията е съхранена и е на почит. Знаете също, че около Момчиловци има 27 параклиса на различни светци. Имаме си и лековито аязмо, а църквата ни е на 180 години и е част от 100-те национални туристически обекта. Параклисите около Момчиловци са свързани с туристически маршрути и разказвайки всичко това, стана ясно, че гърците проявяват голям интерес към християнството в Момчиловци. Предстои да изработим тридневни пакети, които ще бъдат обсъдени с кмета на Авдира и с туристическия бизнес там и се надявам напролет и лятото да имаме първите групи гръцки туристи, които да посещават Момчиловци, благодарение на запазената вяра и християнството там.

„Фокус”: Освен, че Момчиловци е привлекателно през пролетта, лятото и есента, зимата също е предпочитано заради пистата „Картола”, в момента имате ли много туристи –почиващи и  любители на белите спортове?

Сийка Суркова: Говорим за туризъм в четири сезона в Момчиловци и разбира се, един от акцентите при зимния туризъм е ски център „Картола”, който се радва тази зима на голям интерес, тъй като три безснежни зими нямаше достатъчна снежна покривка на пистата. Сега предимно уикендите и през седмицата, разбира се, но през събота и неделя посетителите на ски център „Картола” са изключително много, а мястото привлича освен с ниските си цени, в сравнение с курортите наоколо, и с невероятната гледка, която се разкрива в тази местност, изключителното южно слънчево изложение и полегатата писта е подходяща за деца, за начинаещи и за сноубордисти, и за всички, които имат предпочитания към белите спортове.

„Фокус”: В какво състояние са пътищата,  улиците почистени ли са и имате ли режим на водата,  в много села имат воден проблем?

Сийка Суркова: За щастие в Момчиловци режим на водата няма, справяме се, има критични периоди когато дебита на водата намалява, но пък не се е налагало да въвеждаме режим. Пътищата са добре изчистени, проходимо е при зимни условия и всичко е наред.

Даниела БОЙКОВА