Сийка Суркова: Има раздвижване в пазара за търсене и купуване на имоти в Момчиловци, интерес към селото проявяват и българи,  и чужденци

Сийка Суркова – кмет на село Момчиловци – в интервю за Радио „Фокус“ – Смолян.

„Фокус“: Г-жо Суркова, за трети пореден път в Момчиловци ще проведете  Фестивал на киселото мляко, което се превърна във ваша запазена марка, кога ще бъде той и  какво включва програмата тази година и кое ще е новото в нея?

Сийка Суркова:  Фестивалът  на киселото мляко ще се проведе  в дните  8-10 септември. И за трите дни сме подготвили богата програма и чакаме много гости – и от чужбина, от Китай и от цяла България. Официалното откриване ще бъде на 8 септември, в петък,  от 16.00 часа. Ще има Фолклорна програма от Родопите, демонстрация  от китайски артисти, а в същия ден ще бъдат връчени сертификатите на първите участници в Програмата за изучаване на китайски език и култура в село Момчиловци и представление, изнесено от тях.

„Фокус“: Колко се записаха в курса за изучаване на китайски език от селото и продължава ли курсът?

Сийка Суркова: Тече трета седмица от курса, като часовете се провеждат в петък, събота и неделя в читалището. Включиха 30 души, разделени в две групи и всеки от тях е получил помагала, учебници и тетрадки. Лекциите са изключително интересни и разкриват историята и културата на Китай. И както казах, участниците в курса при откриването на фестивала ще получат своите сертификати.

„Фокус“: Да кажете кое е новото и различното тази година в програмата на фестивала?

Сийка Суркова: За първи път отваря врати демонстрационен център на два километра от Момчиловци във ферма, където посетителите могат да видят как се кваси кисело мляко, как се прави сиренето, как стопаните се грижат за животните си. В събота и неделя там ще има и конни състезания. Нов елемент в програмата също е  надпиване с айрян, надяждане с кисело мляко, като ще има и състезание за най-бързо приготвеният таратор.В събота пак ще има конкурс за красота и ще се избира Кралица на киселото мляко, в момента тече записването на кандидатките. Победителката ще представя България в Китай във филмите, които прави китайската фирма, произвеждаща млечния продукт „Момчиловци“ в Китай.

„Фокус“: Момчиловци е село с традиции, кои са специфичните и най-големите празници за селото?

Сийка Суркова: Момчиловци има три специфични големи за селото празници. Първият е  Тодоровден. Тогава в центъра на селото има кушия, представят се обичаи и се правят състезателни игри. Вторият е на 21 май. Тържествено в селото се чества храмовият празник на църквата „Св. Св. Константин и Елена“ и празникът на село Момчиловци. Третият е Фестивалът на млякото, който се провежда през месец септември.

„Фокус“: Има ли много туристи в момента в Момчиловци, знаем, че е предпочитано и от българи, и от чужденци?

Сийка Суркова: В момента селото е пълно с туристи, а август месец е най-силният от цялата година. За месец септември също има резервации, тогава  е фестивалът на киселото мляко.  Като цяло за туризма може да се каже, че бележи ръст.

„Фокус“: А има ли интерес за закупуване на имоти от страна на българи, на чужденци  и на какви цени се продават?

Сийка Суркова: След известен период на застой сега пазарът се раздвижва. Има интерес както от българи, така и от чужденци за закупуване на различни имоти, а моите наблюдения са, че повечето от кандидат- купувачите  са българи, които искат в Родопите и по-точно в Момчиловци, да си купят къща или имот, заради красивата природа, чистия въздух и спокойствието, което го нямат в големия град. Вече има и реализирани сделки, но не мога  да кажа  на какви цени се продават имотите, тъй като са различни и са в широк диапазон. Определят се въз основа на това къде се намира имотът или къщата, колко е голяма, в какъв вид е и така нататък. Определено мога да кажа, че в селото има живот и Момчиловци ще продължи да се развива в положителна насока.

Даниела БОЙКОВА