Сийка Суркова, кмет: Момчиловци е предпочитана дестинация за селски, религиозен и сватбен туризъм

Радио „Фокус“ – Смолян разговаря с кметът на село Момчиловци за очакванията от летния туристически сезон и възможностите за туризъм в населеното място.   

 

„Фокус“: Госпожо Суркова, Момчиловци е едно от населени места, което се радва на най-много туристи в община Смолян. Има ли много гости в селото и в разгара на летния сезон?

Сийка Суркова: Не мога да дам точна статистика, защото лятото не е приключило, а и различни събития като събора на Рожен и други фестивали водят след себе си доста туристи, но определено отчитаме един силен сезон досега и засега. Надявам се той са продължи такъв и до края на летния сезон. Момчиловци е село което предлага туризъм през четири сезона, но безспорно август месец е най-силния сезон и очакваме пикът на туристите и най-високата посещаемост точно тогава.

„Фокус“: В Момчиловци има църква със 183-годишна история и 27 параклиса, развива ли се религиозният туризъм в селото?

Сийка Суркова: Религиозният туризъм е специфичен, като обхваща определена група от хора и това са вярващите християни. Има интерес към този вид туризъм и той е предимно от българи. Знаете, че част от параклисите тук са обединени от маршрути и хората тръгват по пътеката на вярата и освен, че практикуват екотуриъзм на екопътеките, те разглеждат и храмовете, посветени на различните светци. За тях е истинско душевно удоволствие да минат по този маршрут. Изключително голям интерес предизвиква и лековитото аязмо. То се радва на голям интерес от туристите, всеки иска да го види, да се докосне до него, да се запознае със историята на създаването му, да си налее водичка и да отправи молитва за здраве и за други свои нужди, тъй като това е прекалено лично и съкровено. Религиозният туризъм е едни от елементите, които развиваме в Момчиловци, но повечето туристи търсят различни неща.

„Фокус“: Какво искат да видят туристите, идващи на екскурзия и почивка в Момчиловци?

Сийка Суркова: Тенденцията, която се забелязва напоследък е, че туристът иска да бъде част от населеното място, в което е отишъл. Било то да види как се приготвят вкусните пататници и той самият да си направи такъв или качамак или друго типично родопско ястие, или да се включи в някаква демонстрация като заквасването на мляко и дегустация след това . Вчера например имахме голяма група китайски гости, в Момчиловци беше цялото китайско посолство, начело с китайския посланик. Изключително интересно им беше да видят как точно се заквасва нашето известно кисело мляко. Винаги казваме, че в самия процес, който е технологичен и се предава от поколение на поколение, слагаме и доза добри мисли и така се получава най-вкусното мляко. Туристът иска да бъде част от нещо, което се случва тук – било то празник, било то демонстрация, дегустация или нещо интересно като свирене на гайда, учене на народни танци, неща свързани с бита и културата. Интерес предизвиква и музеят в селото, в който е събрана цялата история на Момчиловци. Картинната галерия пък е единствената позиционирана в селски музей и тя също предизвиква възхищение след посетителите. Има какво да видят гостите на Момчиловци, има какво да опитат като традиционна родопска кухня, има в какво да се включат като действия, демонстрации и различни интереси. Надявам се, че остават доволни, а и го изразяват – последните групи останаха изключително доволни и силно впечатлени от престоя си в Момчиловци и е важно за нас да се връщат отново тук.

„Фокус“: Разбрахме, че селото постепенно се превръща в предпочитана дестинация за сватбен туризъм, така ли е наистина?

Сийка Суркова: Хубавото е, че Момчиловци се превръща и в дестинация за сватбен туризъм. През това лято имаме заявени пет сватби, всяка от тях е изключително интересна, като най-хубавото е, че се създават нови семейства. Една от тях вече мина, а бракът беше между българин и украинка. Предстои следващия граждански брак, който е на гости от Пловдив, които са избрали да се оженят в Момчиловци, заради запазените традиции. Младоженците и аз като кмет на селото, ще бъдем в народни носии и целият ритуал ще мине с етноелементи. Следващият брак ще е между младо момиче от Момчиловци и избраникът й, който е от Аржентина. Предстои и изнесена церемония, която ще бъде до един от параклисите край селото – Света Неделя и тези млади, прекрасни и влюбени хора от Пловдив са решили да сключат граждански брак там. Имаме и местна сватба, която ще е през септември. Това е най-хубавата част от моята работа като кмет. Изключително съм щастлива, когато млади хора са решили да създадат семейство и да узаконят връзката си с всички задължения и отговорности, произтичащи от това, но и хубави емоции, които им предстоят.

Нели ГЕРГЬОВСКА