Сийка Суркова, кмет: Момчиловци отбелязва празника си с наборно хоро, изпращане на абитуриенти и храмов празник на църквата „Св. св. Константин и Елена“

За поредна година Момчиловци ще отбележи своя празник, посветен на светците Константин и Елена, като тържествата започват още на 19 май, събота когато ще бъде и официалното откриване. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян кметът на селото, Сийка Суркова. В програмата е включена възстановка на старинна родопска сватба в изпълнение на самодейците от НЧ „Светлина – 1925“, както и изпълнения на децата от детската градина и училището в селото. В същия ден ще бъдат изпратени официално и абитуриентите от Момчиловци с поздрав от кметството, читалището и техните учители, посочи Суркова. „По традиция за празника на селото, 50-годишните юбиляри в Момчиловци оставят дар за родното си място, а жителите на Момчиловци ги поздравяват с наборно хоро, което ще се поведе вечерта на 19 май. Всеки един юбиляр със своите близки ще  води хорото, а всички жители ще им се радват и ще се включат в него. Тази година фонтанът в парка на селото се ремонтира от кметството и юбилярите и ще бъде открит на самия празник. Той не е работил 15 години и сега ще стане обновен и красив, за да носи радост на жителите и гостите на селото. Парите за възстановяването му са дарения, като юбилярите също са дали своята лепта за това“, допълни Суркова.

Тя отбеляза, че празниците продължават на 21 май, когато е храмовият празник на 182-годишна църквата „Св. св. Константин и Елена“. Всички жители и гости на селото се събират в храма, за да се помолят за здраве и да запалят свещичка. „В Момчиловци най-често срещаните имена са именно Константин и Елена и почти във всяка къща има именник. За празника домовете ще са пълни. Традиция е за този ден хората, които работят и учат във вътрешността на страната да се върнат в Момчиловци и да бъдат със семействата си. Родовите срещи се надявам да донесат удоволствие на жителите на селото, а програмата да ги накара да се чувстват още по-добре“, каза още Сийка Суркова.

Нели ГЕРГЬОВСКА