Силвия Кирова, Българската асоциация на професионалисти по здравни грижи: Медицинските сестри в Смолян подкрепят протеста на колегите си в страната

Медицинските сестри в Смолян подкрепят протеста на колегите си в страната днес със сини лентички с надпис „Протест“. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Силвия Кирова от Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалисти по здравни грижи в Смолян. По думите й, заради големия кадрови дефицит, медицинските сестри в Смолян нямат физическа възможност да протестират в работно време. Тя отбеляза, че като цяло техните искания съвпадат с исканията на всички колеги в страната. „Основното е за достойни условия на труд и заплащане. Искаме диференцирано заплащане в зависимост от тежестта. Искаме задължително да се спазват заложените в колективния трудов договор договорености и те да бъдат еднакви за цялата страна. Сключва се национален колективен договор и заплатите приети на това ниво не са еднакви във всички населени места. Когато за страната беше 760 лв., ние тук получаваме 540 лв.“, поясни Кирова.

Тя подчерта, че голяма част от медицинските сестри в Смолян работят поне на две места като дават половинка или четвъртинка съвместителство, за да може да бъдат направени графиците и за да изкарат допълнително средства. Даването на допълнителни дежурства се отразява и на здравословното състояние на работещите и на качеството на здравните грижи, посочи Кирова. Тя уточни, че средната възраст на медицинските сестри от Смолян е 55 години. „През миналата година в Смолян, към Софийския университет завършиха доста медицински сестри, но около 10 започнаха работа в болницата, като дойдоха и няколко колежки от София. Като цяло няма желаещи за тази професия, защото тя не е атрактивна, ниско е заплащането“, коментира Кирова.

Тя допълни, че протестът днес е организиран в социалните мрежи, а не от Българската асоциация на професионалисти по здравни грижи. „Колегите са решили спонтанно за този протест, тъй като на 12 май м. г. отбелязахме нашия празник с протест през министерството. Тогава имаше съответни искания, които бяха весени в Министерски съвет и Министерството на здравеопазването. Започнало е някакво развитие по определени проблеми, но всичко е с много бавни темпове. Търпението вече е изчерпано и колегите са се организирали в социалните мрежи и всички повсеместно ги подкрепяме. Които могат ефективно, а други, които нямаме физическа възможност, ги подкрепяме с тези сини лентички с надпис „протест““, допълни Кирова. Тя посочи, че в зависимост от развоя на събитията, които се случат след протеста, ще се вземе решение за по-нататъшно действие.

Кирова добави, че от Асоциацията има пусната и подписка, която е под надслов „Здравните грижи сега са нашето общо утре“ и тя тече от 15 февруари до 15 март. Тя е отново за спасяване на най-многобройното съсловие в системата на здравеопазването. „Ние официално искаме политическо съгласие за достойни условия на труд и заплащане, спазване на договореностите в колективния трудов договор и дългосрочна стратегия за здравните грижи до 2030 г. Да има определени срокове и отговорни институции, ангажирани с това. Едната подписка е за медицински специалисти, а другата е за граждани, които ни подкрепят“, поясни Кирова. Тя допълни, че има абсолютна масовост на всички медицински специалисти от региона от Смолян, Мадан, Златоград, Девин и Рудозем, като подписката е подкрепена и от много пациенти и граждани, които идват в болницата за прегледи или свиждане.

Нели ГЕРГЬОВСКА