Силвия Михова, секретар на ТД „Осогово”: Хижа „Осогово” е първата изградена туристическа хижа в Осоговска планина

Радио "Фокус" - Кюстендил

Секретарят на Туристическо дружество „Осогово” Силвия Михова, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

Фокус: Госпожо Михова, за поредна година беше отбелязан празникът на хижа „Осогово”, какво беше по-различното сега?

Силвия Михова: По-различното е това, че на този 12 юли ние отбелязахме 90 години от изграждането на хижа „Осогово”, която е първата туристическа хижа в Осоговска планина. В подножието на връх Кюнек е сгушена малката постройка, наречена на името на планинския масив. Малка, но с голяма история. Тя е първата хижа, която е построена на територията на планината, запазила чара си вече 90 години.

Фокус: По какъв начин отбелязахте този празник?

Силвия Михова: Имахме предоставени автобуси за туристите, членовете, които са на дружеството, с които стигнахме до самата хижа. Всяка година ние, туристите, наред с празничния курбан, традиционно изкачваме връх Кюнек, който се намира на около час и половина от хижата. Пред хижата тази година се събраха много туристи и гости от България и Македония. Туристическия хор „Осоговско ехо” беше подготвил много богат репертоар от песни, а наемателят на хижата Росен Димитров, почерпи всички присъстващи с вкусен курбан, който традиционно се освещава от отец Васил.

Фокус: Каква е историята на хижата, от къде тръгва нейното построяване?

Силвия Михова: Първо ще кажа, че хижа „Осогово” е туристическа хижа в Осоговската планина. Тя се намира на 18 км от град Кюстендил. Надморската височина е 1640 метра. Тя е много удобен изходен пункт за посещение на високата част на планината, изходен пункт е за върховете Руен, Кюнек, за Човека, Шапка и така нататък. Хижата е построена от кюстендилските туристи през 1928 година, като тя е първата туристическа хижа в Осоговската планина. За набиране на средства за строежа още през 1923 година е съставен фонд „Хижа” при дружество „Руен” от юношеския туристически съюз. Те се събират от доброволни вноски, давани от учреждения, предприятия, банки, частни лица, от приходи, от правени литературно – музикални вечеринки и забави. През 1924 година Общината в Кюстендил отпуска първата по – значителна сума от 15 000 лева, а българската земеделска банка предоставя 2000 лева. Окръжната постоянна комисия предоставя дървения материал. В края на 1924 година е изграден хижостроителен комитет с председател кюстендилският адвокат и общественик Милан Киселички. Той е дарител на постройката, в която в момента се намира туристическото дружество. Материалите се изнасят с конски товари и на гръб в раниците на туристите – ентусиасти. Строежът е извършен през 1927 – 1928 година от майстор Богоя. Хижата е открита юли месец 1928 година в първия неделен ден, след като в Кюстендил се е състоял двадесет и първия редовен събор на БФС.

Фокус: Какво е състоянието на хижата сега?

Силвия Михова: След 1958 година хижата е ремонтирана и преустроена, построена е тераса, столова и кухня. След 2000 година хижата е основно обновена и предлага значителни удобства на туристите. Има самостоятелни санитарни възли, бани, локално отопление, сателитна телевизия и много други екстри. По настояще хижата е двуетажна масивна сграда и нейният капацитет е около 37 места.

Фокус: До хижата е изграден и параклис на името на светците Петър и Павел, каква е неговата история?

Силвия Михова: В завещанието си Милан Киселички желае да бъде погребан западно от хижа „Осогово“, но това не се е случило. След промените от 1989 година Управителния Съвет на туристическото дружество разглежда завещанието и решава да бъдат поставени два негови барелефа – един на хижата и един на сградата на дружеството. Решава се също, вместо да се мести гробът, да се изгради параклис. Сформира се инициативен комитет и след първоначално финансово натрупване строежът започва и върви паралелно с дарителското натрупване. Параклисът е осветен през 2001 година.

Венцеслав ИЛЧЕВ