Силвия Михова, Туристическо дружество „Осогово”: Туристическият календарен план за настоящата година е амбициозен и интересен

Секретарят на Туристическо дружество „Осогово” Силвия Михова, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

Фокус: Госпожо Михова, Туристическо дружество „Осогово” в Кюстендил е най-активната организация, организираща целогодишни туристически прояви, какви са набелязаните планове за настоящата година?

Силвия Михова: Туристическо дружество „Осогово” има няколко секции и клубове. Сред тях са младежка секция, клуб на туристите ветерани, туристически хор „Осоговско ехо”, спортен клуб по ориентиране, клуб по колоездене „Гайда”, воден клуб „Струма 2012” и индивидуални туристи. Календарният план е много амбициозен и мога да спомена само част от по-мащабните планирани екскурзии и мероприятия. За Великденските празници сме предвидили тридневна екскурзия до остров Тасос. Тя включва разглеждането на две пещери на острова, както и изкачването на най-високия връх на планината, който е 1204 метра. Екскурзионното летуване е най-добрият начин за почивка в планината и поради тази причина за годината сме планирали две екскурзионни летувания. Едното от тях сме го нарекли „Родопска магия”, което е през месец май. В него ще усетим духа на родопската магия. Предвидили сме много посещения и преходи. Тази година ще имаме и екскурзионно летуване в Средна гора. Определен е маршрут с леки преходи, които продължават между 3 и 4 часа. През месец юни ще бъдем на планината Беласица, която е разделена между България, Македония и Гърция. Планирали сме изкачвания на два върха. В същия месец ще имаме приключение по дефилето на река Места в Гърция, където ще се насладим на един от най-големите водопади на Балканския полуостров. В календарния ни план сме включили изкачване на планина в Македония, както и на мистериозната планина в Сърбия.

Фокус: Споменахте Македония и Сърбия, какви са взаимоотношенията ви с туристическите дружества в тези две страни?

Силвия Михова: Дружеството традиционно поддържа много добри връзки с нашите съседи в Сърбия и Македония. Всяка година правим среща на туристите от Македония, Сърбия и България. Тази среща се организира при гранична пирамида 106, при село Жеравино, която е и най-западната точка на България. На 16 юли провеждаме ежегодно изкачване на връх Руен в Осоговска планина, където традиционно се срещат туристите от България, Сърбия и Македония.

Фокус: Какви дейности се организират от отделните секции?

Силвия Михова: Мога да кажа първо за туристите ветерани. Те участват активно във всички прояви, организирани от Българската федерация на туристите ветерани, както и в проявите на дружеството. Клубът е домакин и на национална среща на ветераните. Тук идват туристи от цялата страна. За туристическия хор „Осоговско ехо”, чиито диригент е Димитър Цветков, мога да кажа, че той заема осезаемо място в културния живот на общината. Техните песни ни правят повече българи. Състезателите от спортния клуб по ориентиране участват в състезанията от спортния календар на федерацията. Имаме състезатели, които всяка година се отличават с призови места. Тук искам да благодаря и на председателя на клуба – Георги Бургов. Велоклуб „Гайда” е един нов клуб към дружеството. Има интерес към екстремните велосипедни излети. За тази година планираме преходи до Босилеград, до връх Руен и до Влахинско езеро. Четвърта година се провежда и състезателно изкачване от площада в Кюстендил до връх Руен. Състезанието включва две дисциплини – колоездене и маратон. Другият ни нов клуб е „Струма 2012”. Той също активно участва в проявите по воден туризъм. Вече четвърта година се провежда воден поход по река Струма, организиран от клуба. Целта е да се популяризира горното течение на река Струма. Участниците в събитието имат възможност да се насладят на Земенския пролом, на Скакавишкия водопад и други. Освен това ние участваме и в традиционни акции за почистване на планина Осогово и на лесопарк „Хисарлъка”. Почистваме и подновяваме туристически маркировки. Тази година ние ще се стараем да привлечем повече млади хора в нашите редици.

Венцеслав ИЛЧЕВ