Силвия Пенева, ОУ „Св. Патриарх Евтимий”-Велико Търново: Целта на проекта „Назад към природата”  е чрез занимателни игри децата да осъзнаят ползите от здравословното хранене

Ученици от ОУ „Св. Патриарх Евтимий” във Велико Търново работят по проект за здравословното хранене. Децата и тяхната класна ръководителка Силвия Пенева са спечелили проекта в конкурса „Посланици на здравето” на Министерството на здравеопазването. Повече ни разказва тя в интервю за Радио „Фокус“-Велико Търново.

 

Фокус: Г-жо Пенева, научихме, че третокласници от ОУ „Св. Патриарх Евтимий” във Велико Търново са участвали в проект за здравословно хранене. Бихте ли разказали повече? Как протече кандидатстването по проекта?

Силвия Пенева: Проекта е на Министерство на здравеопазването. Това е национален ученически конкурс „Посланици на здравето”. Първата фаза беше от 10 ноември до 5 декември 2016 година. В нея трябваше да се направи проектно предложение, което за щастие беше одобрено и ние бяхме включени в конкурса. Заглавието на нашия проект е „Назад към природата”. Той трябва да приключи до началото на месец май. След това комисия ще разгледа извършените дейности по проекта и ще ни оцени. Има три награди – за първо, второ и трето място. До сега сме свършили много работа по това, което бяхме запланували. Още в самото начало родителите бяха запознати с условията на конкурса. Започнахме с анкета сред децата от класа от книжката на Министерството на здравеопазването „Препоръки за здравословно хранене на ученици на 7-19 години в България”. В тази анкета децата от класа отговориха на 12 въпроса, свързани с начина на живот и начина на хранене. В края на анкетата се установи, че за по-големия брой от децата изборът на храна е добър, но може да бъде и по-добър. Едно от децата има най-малко точки и значително трябва да се промени начинът му на хранене. След това с децата изработихме лого и баджове, с които ходим по класовете, за да разпространяваме идеята. Направихме едно интересно проучване сред няколко паралелки от начален етап в училището. Чрез гласуване на две табла децата изразиха предпочитанията си за храните, които обичат да си хапват тайно. Проведохме среща с медицинското лице на училището. Тя представи презентацията „Правилното хранене – основа на здравето” и децата работиха по пирамидата на здравословното хранене като научиха много неща за състава на хранителните продукти и кое е полезно да слагаме на трапезата си. Сега правим проучване и сме в процес на изработване на презентации, свързани с предпочитанията захар или мед. Децата са изработили три презентации и очакваме още няколко, за да изберем най-добрата и да бъде представена пред учениците от 3 клас. Изработихме и мини градинка „Витамини на прозореца”. Засяхме различни видове билки – босилек, чубрица, розмарин, риган, магданоз, маточина и други, които ще очакваме да поникнат, за да ги ползваме.

Фокус: Тоест целта на проекта е да предизвика интереса на учениците към здравословния начин на хранене?

Силвия Пенева: Да, точно така и насърчаване на техните семейства да го практикуват, събуждане на интерес и съпричастност към проблемите, които са свързани с природосъобразното хранене и здравословния и активен начин на живот. Искаме да популяризираме тези неща сред учениците от училището и партньорите ни, за да може в края на проекта да се окажем точно посланици на здравето.

Фокус: Получавате ли подкрепа и съдействие от страна на родителите, тъй като преди училището именно те биха могли да възпитат децата си да живеят здравословно?

Силвия Пенева: Разбира се. Получаваме голяма подкрепа. Родителите ще вземат активно участие в една от дейностите по проекта. Те ще се включат в конкурса за приготвяне на билков чай и храни, които включват мед и здравословни продукти. Освен това, започваме всеки ден с танц. Когато бяхме първа смяна го правихме по 5 минути сутрин, а когато сме втора го правим на обяд. Не пропускаме във всеки един момент да излезем навън, въпреки че е студено времето, за да може децата освен да се хранят природосъобразно и да се движат. Изработили сме няколко колажа от плодове и зеленчуци, пирамида на здравословното хранене и книгоразделители, които ще подарим на децата от Велико Търново в неравностойно положение.

Фокус: По Ваше мнение децата в 3 клас не са ли прекалено малки да осъзнаят ползата от здравословното хранене и какви щети може да нанесе на организма ни нездравословния начин на живот? Осъзнават ли това или по-скоро приемат дейностите по проекта просто като занимателни игри?

Силвия Пенева: Целта на проекта е, чрез занимателни игри, те да осъзнаят ползите от здравословното хранене. Аз мисля, че на тяхната възраст дори е малко късно за това, защото още в най-ранна възраст в семейството трябва да се формира начинът на хранене. Ние ще се опитваме да въздействаме и на родителите. Според мен това е една подходяща възраст за начало на такъв начин на живот.

Фокус: Колко училища в страната са се включили в проекта?

Силвия Пенева:Училищата са около 30.

Фокус: Какво ви предстои от тук нататък?

Силвия Пенева: Ще продължаваме да работим. Имаме много време и много задачи. Ще представим изложба във великотърновската библиотека от различни колажи и рисунки. Ще имаме среща с представители на РЗИ-Велико Търново. Накрая ще завършим с празник на здравето.

Фокус: Кога ще се състоят празника на здравето и изложбата в библиотеката?

Силвия Пенева: Празникът на здравето е предвиден за края на месец април, а за изложбата имаме да подготвим много материали и може би ще бъде в края на март, но няма конкретна дата.

Рени ПЪРВАНОВА