Силвия Христова, „Варна Денс Театър“: Със сигурност има интерес към съвременния танц в града ни

Силвия Христова от „Варна Денс Театър“, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Между 5 и 8 юли ще се проведе първото издание на фестивала за съвременен танц „Танцови маршрути“, разкажете повече за събитието.

Силвия Христова: Фестивалът се състои от три части. Първата е лекция, придружена с дискусия относно съвременния танц – неговата поява и развитие. Това събитие ще се проведе на 5-ти юли от 15.30 часа в Социалната чайна. Фестивалът продължава на 6-ти и 7-ми юли с танцови работилници. Те ще бъдат водени от нашите гости Надя Димокова и Денислав Кънев, които имат богат международен опит. Танцували са в Германия и Швейцария. Това ще стане в спортния комплекс на Икономическия университет. На 8-ми юли от 19 часа ще има прожекция на филма „Танцови мечтания“, който се разказва за Пина Бауш.

Фокус: Отворени ли са за широка публика тези събития или са насочени по-скоро към хора на изкуството?

Силвия Христова: Събитията са отворени както към широка публика, така и за хора с танцов опит. Входът за лекцията и прожекцията са безплатни. А танцовата работилница ще се проведе срещу неголяма такса.

Фокус: Разкажете повече за себе си и „Варна Денс Театър“. Как решихте да направите фестивала?

Силвия Христова: С моята колежка Карина Илиева, с която организираме събитието, си мислехме, че познаваме страшно много хора, чиито творчески път по някакъв начин е започнал от Варна и, които после са продължили в чужбина, натрупали са много богат опит и би било чудесно ако можем да ги поканим и те по някакъв начин да го предадат на други млади танцьори. И това беше идеята за създаване на фестивала.

Фокус: Кои са Надя Димокова и са Денислав Кънев?

Силвия Христова: Надя Димокова всъщност има варненски корени, нейният прадядо е от града.  В момента тя преподава в частно училище, а иначе е танцувала в Германия и Швейцария. Била е солистка в „Цюрих балет“. Работила е в няколко театри в Германия. Там е играла солови роли. Денислав Кънев е учил във варненското училище по изкуствата, а после се е преместил в София. След Лятна академия на Международния балетен конкурс е получил покана от Берлинското балетно училище. Продължил е да работи в Германия.

Фокус: Има ли сцена и публика за модерния танц във Варна? Забелязвате ли интерес сред младите хора?

Силвия Христова: Със сигурност има интерес. Миналото лято ние създадохме първия си спектакъл. Хореограф беше Надя Димокова. Всъщност имахме много публика, тя реагира много положително. Отзивите бяха масово положителни. Надяваме се, че и занапред колкото по-популярно става това изкуство, ще има интерес. Фактически ние изграждаме тази публика. Със сигурност е по-различно от класическия балет.

Диана СТОЕВА