Симеон Велинов, Общинска избирателна комисия – Смолян: 34 160 жители на Общината имат право да гласуват на предстоящите местни избори

Нормално протича подготовката за предстоящите местни избори в община Смолян. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Симеон Велинов – председател на Общинска избирателна комисия – Смолян. „Според справка предоставена ни от община Смолян за брой избиратели по избирателни секции в общината, 34 160 граждани имат избирателни права и са включени в списъците. Броят на гражданите с постоянен и настоящ адрес на територията на община Смолян е 41 483 и съобразно този брой сме утвърдили и броят на мандатите на Общински съвет в община Смолян, който ще бъде 29, както и в предишните мандати. Засега избирателните секции ще са 88, като се очаква в болницата да се утвърди една секция, тъй като там традиционно се разкрива такава, защото има повече от 10 желаещи, които искат да упражнят правото си на глас. Досега сме нямали подвижни избирателни секции в община Смолян, но ако има такава, ще станат общо 90 секции“, поясни Велинов.

Той уточни, че до вчера е бил срокът, в който ОИК е трябвало да регистрира всички участници и всички, които са подали документи до 24 септември, са били регистрирани. Седем са кандидатите за кмет на община Смолян. Седем  са и кметства, в които ще се проведат избори, а те са населени места по смисъла на Изборния кодекс с население над 350 човека. На предходните избори в над 20 села от община Смолян се проведоха избори, припомни Велинов.

Председателят на ОИК – Смолян обобщи, че засега организацията за местния вот протича нормално, като все още няма жалби и сигнали. От община Смолян са входирали всички списъци с членове на СИК, като до 30 септември трябва да бъдат назначени с решение на ОИК – Смолян. „При нас работата върви в сроковете на хронограмата утвърдена от Централната избирателно комисия. В момента издаваме удостоверения на регистрираните кандидатски листи от инициативни комитети и партии. Утвърждава се как бюлетините за местните избори да се подадат като тираж и оформление. Листите с кандидатите за кметове и общински съветници са качени и видими на сайта на ОИК – Смолян. Самите партии до вчера са били ангажирани с това до си входират листите както трябва“, посочи Велинов. Той подчерта, че членовете на ОИК – Смолян проверяват в ГРАО всеки един кандидат, както и списъците с лицата от инициативните комитети. „Изискването е минимум 250 човека да са в списъците за издигнат общински съветник и 500 човека да подкрепят кандидатура за кмет. Един от инициативните комитети не подаде кандидатска листа и списък с подкрепящите го лица и отпада от регистрация. Някои от партиите, които се бяха регистрирали, също не подадоха кандидатски листи и може би те ще подкрепят някои от останалите кандидати“, каза още Симеон Велинов.

Нели ГЕРГЬОВСКА