Симеон Иванов, комитет „Васил Левски”: Има интерес към създаването на клубове на младите възрожденци в Кюстендил

Председателят на общинския комитет „Васил Левски” в Кюстендил Симеон Иванов, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

Фокус: Господин Иванов, какви инициативи се провеждат в Кюстендил, свързани с 180-годишнина от рождението на Васил Левски?

Симеон Иванов: 2017 година е обявена за година на Левски. В нашата община много родолюбиви събития се посвещават на святата годишнина. Аз искам да разкажа за инициативата на клубовете „Млади възрожденци” в „Начално училище Климент Охридски” и в „Трето основно училище Марин Дринов”. Организира се тридневен празник на улица „Васил Левски” с любезното съдействие на Дома на учителя и Община Кюстендил, под наслов: „Левски в моя град”. На 16 юли от 10.00 часа ще се проведе почистване на улицата, белосване на бордюри и детски рисунки на асфалт. На 17 юли от 17.30 часа в двора на Дома на учителя ще има литературно – музикална програма от клубовете „Млади възрожденци” и среща с почетния гражданин на Кюстендил – историкът Румен Манов, който ще разкаже за открити документи, свидетелстващи за посещението на Апостола в Кюстендил и в село Соволяно. Той ще връчи членските карти на новите членове на клубовете „Млади възрожденци” в Кюстендил. На 18 юли „Младите възрожденци” ще вземат участие в общоградското честване за рождения ден на Левски. Каним всички деца, родители и граждани да посетят събитията и чрез това да изразят своето отношение към най- светлата личност в българската история. За всички деца, участващи в празниците спонсори са осигурили и подаръци. Очакваме ги.

Фокус: Има ли интерес от страна на децата, от страна на учителите да се създават такива клубове в Кюстендил?

Симеон Иванов: Да, интересът към възрожденската история сред кюстендилските ученици е много голям и първите клубове се създадоха преди 3 години в Пето основно училище „Христо Ботев”, в Трето основно училище, във Второ основно училище. Началното училище са едни от най- добре работещите като млади възрожденци с редица инициативи, които достигат до всички деца в училището. Освен това новоизградени са клубове в Четвърто основно училище, в Гимназията по икономика и мениджмънт и в детски градини.

Фокус: Какво трябва, за да се направи един такъв клуб?

Симеон Иванов: Трябва желание от страна на учениците, заявено пред училищното ръководство и съответно директорът на училището издава заповед за един от учителите, който да бъде ръководител на този клуб. Избира се съответно председател, заместник – председател, секретар и се плануват различни инициативи в самото училище и участия в общоградски или национални инициативи.

Фокус: Предполагам, че те поддържат връзки, контакти с такива клубове не само в Кюстендил, но и в страната?

Симеон Иванов: Нашите клубове са едни от най – инициативните и вече трета година поред участват в национална среща на клубовете „Млади възрожденци” в България, там те са възнаградени с голямо внимание и с публикуване на произведения на наши ученици в сборници, които издава комитет „Васил Левски”. Награди се връчват на различни деца, дори на деца, които не са активни членове на определен клуб, но имат отношение към Възраждането, както е в случая с ученик от „VI Основно училище”, така че мисля, че и занапред интресът ще продължава да е така висок.

Венцеслав ИЛЧЕВ