Симеон Караколев, НОКА: Исканията ни са удовлетворени

София. Исканията ни са удовлетворени. Това каза пред журналисти председателят на НОКА Симеон Караколев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нашите първоначални искания бяха следните: оставка на всички отговорни лица за краха, които се случи в овцевъдството“, заяви Караколев и уточни, че това са зам. -министър Цветан Димитров, директорът на Дирекция „Животновъдство“ Златка Възелова, директорът на Дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“ Георги Праматаров, съветникът на министъра Бойко Синапов плюс изплащане на съответни компенсации. „След като министърът до вчера, включително и вчера, не искаше да приеме тези оставки, за това поискахме неговата. Днес получихме всичко, което поискахме в началото. Нашите протести категорично няма да бъдат политически“, допълни Караколев.
По думите са изпълнени всичките им искания с изключение на едни допълнителни 5 лв. „Разбираме, че бюджетът е в тежко положение, проявихме разбиране. Всичко останало като искане беше удовлетворено. Получихме оставките, които искахме. Стадата ще бъдат възстановени в началото на следващата година, 6 месеца има карантина. Националната козевъдна и овцевъдна асоциация взехме решение в момента, в който тези обекти бъдат годни за приемане на животни, ние ще обезпечим хората с транспортни средства, съответно с доставка на животните. В момента има информация за дезинфекциране в района“, обясни той.
На въпрос дали са доволни от де минимис, Симеон Караколев отговори, чет тяхното искане първоначално е било 20 лв. „Това, което получаваме е 15 лв. В крайна сметка проявяваме разбиране, че бюджета е в затруднено положение. Всичко, което поискахме като Наредба 3, ще бъде изплатено. Средствата за 2018 г. ще бъдат изплатени в срок. Чуваме, че има хора, които искат да саботират нашия протест, не ги знаем какви са. Те си имат техни искания, нашите бяха удовлетворени“, коментира той.
На въпроса към министър Порожанов, как му се струва това, че хората крещят „Убийци“, той отговори, че това е неразумно.
Цветелин ДИМИТРОВ