Симеон Караколев, НОКА: 6 лева е цената на дребно на килограм живоагнешко месо

Велико Търново. 6 лева е цената на дребно на килограм живо агнешко месо. Това съобщи Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново.  Той посочи, че търговците изкупуват на едро на цени между 4,50 и 5 лева за килограм живо тегло, а в магазинната мрежа българското агнешко варира между 13 и 18 лева.  Караколев подчерта, че вносното месо е с 20% по-евтино от българското.  По думите му общото количество българско агнешко, разпространено в магазинната мрежа за празните е около 200 тона.

Той припомни, че агнешкото месо с произход България задължително трябва да е маркирано със син печат, а вносното – с червен. Червена маркировка трябва да има и на закланите в български кланици вносни агнета.

Маркировката трябва да бъде поставена на външната повърхност на кланичния труп, по такъв начин, че ако той се разреже на половини или четвъртини, всяко парче да има печат. При покупка на по-дребни разфасовки в магазините задължително трябва да се обозначава и страната на произход.

Според новите изисквания на всеки магазинен щанд, където се предлага агнешко трябва да има и табела с три обозначения: страна на произход на животното, на отглеждане и на клане. Целта е потребителите .да имат възможност за информиран избор, уточни председателят на НОКА Симеон Караколев.

Поставянето на табели е инициатива на браншовата организация, утвърдена от Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ от този месец.

Надежда КРЪСТЕВА