Симеон Китанов, кмет на село Гега: Празникът на село Баскалци е на 15 август, когато почитаме Света Богородица

Симеон Китанов, кмет на село Гега, в интервю за предаването „Петрич – древен и вековечен“ по Радио „Фокус“ Пирин, относно село Баскалци

 

Фокус: От кога съществува село Баскалци?

Симеон Китанов: За съжаление няма точни данни за съществуването на село Баскалци, но се знае, че е още от времето на турското робство, преди Възраждането. Основание за това ни дава фактът, че тук живеят предимно християни, поне преданията са, че е заселено от Беровско, Македония. В Беровско има село Дворище, в което има Баскалска махала, която и в момента се нарича така. С точни данни обаче не разполагаме.

Фокус: Какъв е поминъкът на местното население?

Симеон Китанов: Поминъкът на населението в целия район на планината Огражден е скотовъдство и земеделие. В недалечно минало се отглеждаше предимно тютюн, но сега тази култура вече западна и хората се занимават с животновъдство, градини и т.н. По принцип населението тук е предимно застаряващо.

Фокус: Колко души наброява?

Симеон Китанов: В момента около 60 души има постоянно живеещи в село Баскалци, докато в миналото населението е достигало до 500 души.

Фокус: Има ли църква в селото?

Симеон Китанов: Да, има черква, която не е от старите, но селото е в съставната част на така наречените 12 махали в Огражден планина, които са известни повече като Игуменец. Тези махали са построени и са почти на еднакво разстояние от манастира „Свети Георги“, който датира още от Средновековието. Това е било духовното средище тогава, защото в този манастир е открито първото българско училище за района на Община Петрич. Манастирът е задоволявал духовните ценности и потребности на хората, защото тук са живели около 6 000 християни в края на 19 век.

Фокус: В Югозападния регион вече стана нещо като традиция да се настаняват много чужденци, които се установяват за постоянно да живеят тук. Има ли такива в село Баскалци?

Симеон Китанов: В село Баскалци и района тук, няма чужденци и до момента не е проявяван подобен интерес.

Фокус: А всъщност има ли свободни къщи, които да са обявени за продажба?

Симеон Китанов: Има, но много рядко, защото почти във всяка къща има останал по един възрастен, който с надежда чака да се приберат внуци и правнуци. Няма голямо предлагане на имоти в района.

Фокус: Какви са проблемите на местното население?

Симеон Китанов: Проблемите при нас са едни и същи – да не говорим за застаряването, което е типично за цялата страна, но инфраструктурата е голям проблем. От село Гега до село Баскалци има 8 км черен път. Автобусът стига само до село Гега, до село Баскалци няма обществен транспорт. Друг проблем е търговското снабдяване. Едно време имаше такова, но сега поради малкия брой население това вече представлява трудност. Другите проблеми са неволите на пенсионера.

Фокус: Има ли в селото проблеми с битовата престъпност?

Симеон Китанов: За наша радост не. Затова естествено помага и близостта ни до границата с Македония и присъствието на служители на „Гранична полиция“. Радваме се на този етап на спокойствие.

Фокус: Кога всъщност е празникът на село Баскалци?

Симеон Китанов: Празникът на село Баскалци е на 15 август, когато почитаме Света Богородица.

Натали СТЕФАНОВА