Симеон Китанов, кмет на село Гега: Чуриловският манастир „Свети Георги“ е известен още като „манастирът с дяволите“

Симеон Китанов, кмет на село Гега, в интервю за предаването „Петрич – древен и вековечен“ по Радио „Фокус“ Пирин, относно Чуриловския манастир „Свети Георги

 

Фокус: Г-н Китанов, разкажете ни за Чуриловския манастир „Свети Георги“. Каква е историята му? Кога е създаден?

Симеон Китанов: Спорно е името на Чуриловския манастир. Манастирът „Свети Георги“ е построен през 1858 година. Това е видно от фермана, издаден от турския султан. Намира се в южните склонове на планината Огражден, почти в центъра на т.нар. Игуменски махали. На надписа на манастира пише „Обновление старава храма“, което означава, че на това място е имало друг храм, който е опожарен и по-късно е построен манастирът „Свети Георги“. При построяването са участвали всички хора от околните 12 махали. Камъните са пренасяни на ръка от местността „Муратов връх“, защото мястото на което се намира манастирът е стръмно и преди не е имало изграден път, а само кози пътеки. По принцип в тези 12 махали живее само християнско население, което явно е имало нужда от такъв храм, в който да изповядва вярата си. По-късно през 1877 година в манастира се открива първото българско училище в Община Петрич, в което са учили децата от тези махали.

Фокус: Какво е състоянието на манастира в момента?

Симеон Китанов: В момента жителите на тези околни махали се опитват да поддържат колкото могат манастира. Но иначе той има крещяща нужда от реставрация. Не знам дали е известно, че манастирът е известен още като „манастирът с дяволите“, тъй като в предверието му има стенописи с много сцени от Страшния съд.

Фокус: Споменахте спорове за името. Какви са тези спорове?

Симеон Китанов: Става въпрос за името Чуриловски, тъй като манастирът не е само на едно село, а е на всички тези 12 Игуменски махали, за които споменах. Чурилово е само една съставна махала от тези Игуменски махали. Всички махали са разположени като венец около манастира в склоновете на планината Огражден, и точно по тази причина така както може да се каже Чуриловски манастир, така може да се каже и Геговски и т.н. за всяко едно от тези села. Дори на камбаната е изписано, че манастирът е за всички махали. Важното е, че манастирът съществува и за местното население той е едно чудо.

Фокус: От десетилетия манастирът не е действащ и няма монаси в него, но на определени празници оживява. Каква е причината за това?

Симеон Китанов: Има 3 празника, на които манастирът оживява сериозно. Това са Гергьовден, Петровден и Малка Богородица. Една от причините за това е, че нашият район се намира от 2 км от границата с Република Македония. Просто манастирът е непознат и преди години беше със затихващи функции. Дори и сега има хора от Петрич, които не знаят за съществуването на този манастир. В последно време има много посетители, но няма свещенослужител. Отец Кирил, който обслужва по принцип манастира вече е на възраст, а освен това обслужва и други черкви в малките населени места, затова няма как манастирът да е отворен постоянно. Всеки, който е дошъл тук да види манастира, след това ни казва, че това е едно истинско съкровище и ние не знаем какво имаме.

Натали СТЕФАНОВА