Симеон Цветков, организатор: Над 140 реанактори от няколко държави пресъздават епохата на Средновековието на крепостта Царевец

Над 140 реанактори от няколко държави пресъздават епохата на Средновековието на крепостта Царевец. Всички те ще се включат в поредното издание на големия международен фестивал „Средновековен Търновград”, съобщи в предаването „Царевград Търнов – славата и величието на България“ на Радио „Фокус“ Симеон Цветков, председател на регионалния клон на клуб „Традиция“ и организатор. Прочетете пълният текст на интервюто.

 

Фокус: Г-н Цветков, нека представим с няколко думи на нашите читатели предстоящото издание на Средновековния фестивал, който ще се проведе на Царевец?

Симеон Цветков: Средновековният фестивал ще започне, както всяка година, последният уикенд на месец юни – от 28-ми /петък/ и ще продължи до 30-ти /неделя/. За пръв път официалното откриване на фестивала ще се случи на 29-ти юни /събота/ от 10.00 часа на площад „Цар Асен I”. Както и в миналите издания, така и тази година, ще участват групи, както от България, така и от чужбина. Ще дойдат колеги от Украйна, Румъния, Сърбия. За пръв път ще има и италианско участие. Тази година фестивалът е насочен основно към кулинарните средновековни специалисти. Както всички знаем, през различните години акцентите, върху които наблягаме, са различни. Тази година основното ще са музиката и кулинарията. Всяка от групите ще излъчи по няколко представителя, които ще представят характерни средновековни ястия и блюда от техните краища.

Фокус: Ще има ли възможност публиката да опита от тези блюда?

Симеон Цветков:  Да, ще има възможност част от публиката да опита, казвам част, защото храната няма да е приготвена в промишлени количества, но хората, които ще присъстват и ще наблюдават как се готви, ще могат и да вкусят от Средновековието.

Фокус: Какво ще включва съпътстващата програма, през миналите години имаше атракции както за малки, така и за големи?

Симеон Цветков:  И тази година атракциите за малки и големи ще ги има. На 28-ми юни, в петък, от 19.30 часа ще има концерт и огнено шоу на група „Spiritual seasons”- едни от участниците във фестивала. Събитието е наречено „Звезди над Средновековен Търновград“. То ще се проведе в двореца на крепостта Царевец и тук държа да отбележа, че входът е свободен. Искам да благодаря на Регионалния исторически музей и Община Велико Търново, които позволиха входът в петък да е свободен, за да могат хората да видят концерта. Както казах официалното откриване на фестивала ще стане на 19-ти в събота, от 10.00 часа, на площада. В 10.15 часа ще има бойна демонстрация -„Завръщане от поход“ пред входа на крепостта. От 10.30 до 12.30 часа ще има демонстрации на занаяти, бит и култура, и традиционната вече стрелбата с лък. Малки големи ще могат да дойдат на нашето стрелбище и да си опитат силите и точността при стрелба с лък. От 10.45 часа ще организираме боен турнир. В 11.00 часа започват кулинарните презентации, те ще са в две части. Първата ще е от 11.00 часа, а втората от 14.00 часа. В 11.30 нашите приятели от „Spiritual seasons” ще ни преподават уроци по средновековни танци. Всеки от посетителите  е добре дошъл, за да разучи нови стъпки. От 14.00 до 17.00 часа ще има отново демонстрация на занаяти, бит и традиции, стрелба с лък. В 17.00 часа почва турнира по стрелба с лък. В 16.00 часа ще има бойна демонстрация в района на двореца, а от 18.30 часа до 21.30 часа има концерт, отново с огнено шоу. Входът пак ще е свободен. Тук искам да допълня, че и тази година, както и през миналите, всеки от публиката, който си купи билет за крепостта Царевец на 29-ти и 30-ти юни, ще може да го използва за многократно влизане и излизане. Това е направено с цел ако част от публиката се интересува от демонстрациите на занаяти, бит и традиции, например, а след това иска да посети концерта, да може да го направи, без ограничения и без да плащат отново.

Фокус:  Само да уточним безплатните събития са вечерните огнени шоута, а какви са цените на билетите?

Симеон Цветков:  Точно така, а цената за фестивала е цената на билета за крепостта Царевец.

Фокус:  Очаквате ли много посетители?

Симеон Цветков:  Всяка година очакваме много посетители и до сега надеждите ни винаги са се оправдавали. През миналата година времето беше много дъждовно, но все пак  бяхме изненадани от големия интерес и многото туристи и жители на Търново, които дойдоха да ни видят. Тази година прогнозите са за много хубаво време и се надяваме на още повече хора.

Луиза ТРАНЧЕВА