Симеон Цветков, организатор: Над 140 реанактори от няколко държави пресъздават епохата на Средновековието на крепостта Царевец

Снимка: Община Велико Търново

Над 140 реанактори от няколко държави пресъздават епохата на Средновековието на крепостта Царевец. Всички те ще се включат в поредното издание на големия международен фестивал „Средновековен Търновград”, съобщи в предаването „Царевград Търнов – славата и величието на България“ на Радио „Фокус“ Симеон Цветков, председател на регионалния клон на клуб „Традиция“ и организатор. Прочетете пълният текст на интервюто.

 

Фокус: Г-н Цветков, нека представим с няколко думи на нашите читатели предстоящото издание на Средновековния фестивал, който ще се проведе на Царевец?

Симеон Цветков: Средновековният фестивал ще започне, както всяка година, последният уикенд на месец юни – от 28-ми /петък/ и ще продължи до 30-ти /неделя/. За пръв път официалното откриване на фестивала ще се случи на 29-ти юни /събота/ от 10.00 часа на площад „Цар Асен I”. Както и в миналите издания, така и тази година, ще участват групи, както от България, така и от чужбина. Ще дойдат колеги от Украйна, Румъния, Сърбия. За пръв път ще има и италианско участие. Тази година фестивалът е насочен основно към кулинарните средновековни специалисти. Както всички знаем, през различните години акцентите, върху които наблягаме, са различни. Тази година основното ще са музиката и кулинарията. Всяка от групите ще излъчи по няколко представителя, които ще представят характерни средновековни ястия и блюда от техните краища.

Фокус: Ще има ли възможност публиката да опита от тези блюда?

Симеон Цветков:  Да, ще има възможност част от публиката да опита, казвам част, защото храната няма да е приготвена в промишлени количества, но хората, които ще присъстват и ще наблюдават как се готви, ще могат и да вкусят от Средновековието.

Фокус: Какво ще включва съпътстващата програма, през миналите години имаше атракции както за малки, така и за големи?

Симеон Цветков:  И тази година атракциите за малки и големи ще ги има. На 28-ми юни, в петък, от 19.30 часа ще има концерт и огнено шоу на група „Spiritual seasons”- едни от участниците във фестивала. Събитието е наречено „Звезди над Средновековен Търновград“. То ще се проведе в двореца на крепостта Царевец и тук държа да отбележа, че входът е свободен. Искам да благодаря на Регионалния исторически музей и Община Велико Търново, които позволиха входът в петък да е свободен, за да могат хората да видят концерта. Както казах официалното откриване на фестивала ще стане на 19-ти в събота, от 10.00 часа, на площада. В 10.15 часа ще има бойна демонстрация -„Завръщане от поход“ пред входа на крепостта. От 10.30 до 12.30 часа ще има демонстрации на занаяти, бит и култура, и традиционната вече стрелбата с лък. Малки големи ще могат да дойдат на нашето стрелбище и да си опитат силите и точността при стрелба с лък. От 10.45 часа ще организираме боен турнир. В 11.00 часа започват кулинарните презентации, те ще са в две части. Първата ще е от 11.00 часа, а втората от 14.00 часа. В 11.30 нашите приятели от „Spiritual seasons” ще ни преподават уроци по средновековни танци. Всеки от посетителите  е добре дошъл, за да разучи нови стъпки. От 14.00 до 17.00 часа ще има отново демонстрация на занаяти, бит и традиции, стрелба с лък. В 17.00 часа почва турнира по стрелба с лък. В 16.00 часа ще има бойна демонстрация в района на двореца, а от 18.30 часа до 21.30 часа има концерт, отново с огнено шоу. Входът пак ще е свободен. Тук искам да допълня, че и тази година, както и през миналите, всеки от публиката, който си купи билет за крепостта Царевец на 29-ти и 30-ти юни, ще може да го използва за многократно влизане и излизане. Това е направено с цел ако част от публиката се интересува от демонстрациите на занаяти, бит и традиции, например, а след това иска да посети концерта, да може да го направи, без ограничения и без да плащат отново.

Фокус:  Само да уточним безплатните събития са вечерните огнени шоута, а какви са цените на билетите?

Симеон Цветков:  Точно така, а цената за фестивала е цената на билета за крепостта Царевец.

Фокус:  Очаквате ли много посетители?

Симеон Цветков:  Всяка година очакваме много посетители и до сега надеждите ни винаги са се оправдавали. През миналата година времето беше много дъждовно, но все пак  бяхме изненадани от големия интерес и многото туристи и жители на Търново, които дойдоха да ни видят. Тази година прогнозите са за много хубаво време и се надяваме на още повече хора.

Луиза ТРАНЧЕВА