Синоптикът Анастасия Стойчева: До 10-15 градуса ни очакват и през януари

Температури до 10-15 градуса ни очакват и през януари. Това каза пред Радио „Фокус“ синоптикът от НИМХ при БАН Анастасия Стойчева. Според прогнозата през настощия месец ще се редуват периоди със затопляния и такива с понижение на температурите.

Ще има такива обстановки. Най-ниските температури, които очакваме през януари са между -13 и -8 градуса. Разбира се ще има дни, в които хода на дневните температури ще е почти незабележим или много малък, до 2-3 градуса, но пък в други случаи сутрешните температури ще бъдат ниски, каквито споменах – между -13 и -8 градуса. Въпреки, че януари месец е най-студеният месец в България, тогава е реализиран абсолютният минимум в страната – на 7 януари 1947 г. в Трън са измерени -38.3 градуса, тази година ще бъдем много далеч от такива температури“, коментира синоптикът.

Анастасия Стойчева допълни, че необичайно високите температури в дните около отминалите празници не са прецедент. Тя даде пример с януари 1971 година, когато в някои райони са измерени над 20 градуса.