Системи за 24-часов видеоконтрол ще бъдат монтирани на хълм „Бунарджика“ и на пл. „Централен“ в Пловдив

Снимка: Радио Фокус Пловдив

Пловдив. Системи за 24-часов видеоконтрол ще бъдат монтирани на хълм „Бунарджика“ и на пл. „Централен“ в Пловдив. Това каза пред журналисти кметът на града инж. Иван Тотев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. „По инициатива на район „Централен“ се внесе предложение в Общинския съвет за монтирането на камери, които да са свързани със системата за видеонаблюдение на Общината. Целта е да могат хората, които са там да се чувстват спокойни, родителите също да бъдат спокойни и да знаят, че децата им са в безопасна среда“, коментира Тотев.
Кметът на Пловдив каза още, че подобна система за видеоконтрол ще има също на обновения площад „Централен“. „Поставихме табло за управление на фонтаните на площада.  Това е нещо уникално и се случва за първи път в България. Пловдив е единственият град, в който гражданите могат да направят в реално време програма на фонтаните – например как да им светят, как да пръскат и т.н. Това струва средства, но доставя голяма радост на хората. Трябва да бъде пазено и затова на пл. „Централен“ ще се постави система за видеоконтрол. Навсякъде има кабелни инсталации и ще се поставят камери, за да може да се пази общинската собственост. Много е важно направеното през последните години да бъде стопанисвано по най-добрия начин, хората да бъдат по-съвестни – от една страна да правим всичко възможно като управленци, а хората а отговарят по същия начин. Има много съвестни и активни хора – броят на жалбите и сигналите, които са обработени, е безпрецедентен. Всички районни кметове работят ежедневно с граждани, получават писма и имейли с оплаквания и жалби. Вече не може да има управление, което да не се вслушва в гласа на хората“, посочи инж. Иван Тотев.
Системи за денонощно видеонаблюдение ще има също по булевард „Княгиня Мария Луиза“, където са регистрирани няколко случая на счупени стъкла на спирки. „При всички ремонти, които сме правили по градската среда, сме заложили кабелни мрежи. На булевардите „Княгиня Мария Луиза“ и „Шести септември“ има оставени кабелни трасета и там много лесно могат да се монтират камери. Целта е да запазим и спирките от вандализми“, добави Тотев.
Тони МИХАЙЛОВ