Слава Соколова, Община Кюстендил: За поредна година в Кюстендил ще бъде връчена наградата „Златен печат”

Снимка: ИА "Фокус"

Слава Соколова, старши специалист „Координатор – направление художествена самодейност и читалища“ към Община Кюстендил, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

Фокус: Госпожо Соколова, за поредна година по време на Празника на черешата в Кюстендил се организира и фолклорният празник „Черешчица род роила”, какъв заряд носи този празник?

Слава Соколова: В Кюстендил черешата е присадена в бита и културата на населението. Тя е пазена и обгрижвана с обич, с надежда за добруване, оградена е от ритуали и самородна поетичност. За кюстендилеца тя е “Черешчица род родила”.

Фокус: Какво включва празникът тази година?

Слава Соколова:  Тази година празникът ще бъде на 22 юни и ще започне веднага след официалното откриване на самия Празник на черешата. Тази година ще вземат участие предимно наши състави и гости от Република Северна Македония. Ще могат да се видят предимно хора, поканили сме предимно танцови състави, защото следващата седмица е един от най – големите фолклорни фестивали – „Пауталия”, който е следващата седмица, след Празника на черешата. Така че ние сме избрали предимно наши състави, които са се представили отлично на първи март – Деня на любителското творчество, където има комисия, която определя кои състави да участват в най – важните ни празници. Ще вземат участие около 310 участници, което никак не е малко. Програмата ще започне около 12.00 часа и ще завърши около 16.00 часа, след това в 16.30 ще бъде награждаването на самите участници в Празника на черешата в различните форуми и конкурси.

Фокус: От къде идва името на фолклорния празник?

Слава Соколова: Казва се „Черешчица род родила”, защото имаме в Кюстендил една кюстендилска песен, която се казва точно така-  черешчица род родила на две веши три череши… и ние взехме мотото на този фолклорен празник да бъде тази кюстендилска песен.

Фокус: Черешата е претворена не само в бита на кюстендилеца,  но и в неговия фолклор, така ли е?

Слава Соколова: Естествено, няма нещо, дето българският гений да не сътвори и в бита си, и в земеделието си, всичко е свързано едно с друго, така че няма как да избяга черешата от българския фолклор по какъвто и да било начин.

Фокус: По традиция на Празника на черешата се връчват и наградите „Златен печат”, какво представляват те и каква е тяхната цел, защо се връчват?

Слава Соколова: През цялата година като финалът е Празника на черешата,  читалища и сдружения взимат участия в наши празници и получават грамота със златен печат в различните категории. Дали за участие в черешов щанд, дали за най – едра череша, дали е за Панагия, дали за плодородие, дали за Деня на любителското творчество, те всички получават грамота със златен печат. За най – добре представилите се, разбира се. След това се събират тези грамоти и тези, които имат най – много златни печати, получават приз първо, второ и трето място за това, че са били най – активни през годината и освен плакет, получават и парична награда, което е стимул за участие и в същото време старание да се поощри старанието на някои читалища или сдружения, които наистина хвърлят много сили, за да се представят добре на нашите празници.

Фокус: Активно ли участват всички читалища?

Слава Соколова: Мога да кажа, че без читалищата тези празници няма как да се случат. Самият празник е подпомогнат от читалищата, без тях няма как да се получат тези красиви щандове, няма как да се получат дори фолклорните програми , навсякъде читалищата присъстват в тези общински празници.

Фокус: Да разбирам, че читалищата са местата, в които се пази паметта, в които се пази традицията на българина?

Слава Соколова: Да, те са единствените културни институции по селата, където вече няма училища, където хората могат да отидат, да запазят паметта си и в същото време да се съберат за една обикновена среща в това забързано ежедневие.

Венцеслав ИЛЧЕВ