Слава Соколова, Община Кюстендил: За поредна година Община Кюстендил ще организира Деня на любителското творчество

Радио "Фокус" - Кюстендил

Слава Соколова, експерт „Художествена самодейност и читалища” към Община Кюстендил в интервю за Радио „Фокус“ – Кюстендил

 

Фокус: Госпожо Соколова, за поредна година Община Кюстендил организира Ден на любителското творчество, какво предстои?

Слава Соколова: Всяка година Община Кюстендил организира Деня на любителското творчество. Тази година този ден ще се проведе 2 март 2018 година, тъй като сме се съобразили с това, че след това предстои Националният ни празник и ще има доста почивни дни, а имаме много участници, които са ученици и хора, които са студенти, които участват в нашите състави в читалищата и със стремежа си да могат всички да покажат своето изкуство, затова сме го организирали на 2 март и каним всички кюстендилци и гости на град Кюстендил да присъстват от 10.00 часа в голямата зала на читалище „Братство”, и ще продължи най – вероятно до 20.00  – 21.00 часа, така че през цялото време, който има възможност да дойде и да се наслади на изкуството на млади и на по- възрастни изпълнители – самодейци, нека присъства. От две – три години Община Невестино се включва към нашия празник, което ни ласкае, значи празникът си заслужава и заедно с читалището в село Невестино, тази година имаме заявка и от читалището в село Ваксево. Ще се представи с артистичен инструмент гъдулка, един мъж, който дълги години носи традицията, но няма къде да се изявява и тази година той ще се яви на нашия празник. Другото интересно за признание, че ще има комисия, но от миналата година тази комисия оценява всички състави, но освен че ги оценява, определя кои състави, взависимост от това на какво ниво са, получават грамота със златен печат. Иначе всички състави получават грамота, но тези които са добри, получават грамота със златен печат, която носи на читалищата точки, които след това носят дивиденти и парични награди. Община Кюстендил е емблемата „Златен печат”, която се дава и като плакет.

Фокус: Много ли са участниците?

Слава Соколова: Заявките продължават да се приемат до днес, понеделник 26 февруари, така че аз не мога да кажа точната бройка, но ще ви кажа, че от миналата година участваха 45 състава и над 500 участници. Тази година очакваме да са повече съставите и участниците да са около 600. Заявките, които в момента ги получаваме в отдел „Култура”, са горе – долу толкова – около 45 състава и около 600 участници.

Фокус: Кои са членовете на комисията?

Слава Соколова: Комисията ще бъде от известната българска народна певица Бинка Добрева, и нейният съпруг, един от известните акордеонисти – господин Райчев.

Фокус: Предимно с какво се представят участниците и  голямо разнообразието?

Слава Соколова: Разнообразието е голямо, като започнем от автентичен фолклор, от тройките акапела, които изпълняват най – възрастните жени до пиано, с преподавател Красимира Матуска, спортни танци. Вече имаме и състави с поп пеене, които има на територията на Общшна Кюстендил, много танцови състави, изключително разнообразие, хумор, ще имаме от всички жанрове участници.

Венцеслав ИЛЧЕВ