Слава Соколова, Община Кюстендил: Празникът на плодородието е сред основните акценти в културния ни календар за месец септември

Радио "Фокус" - Кюстендил

Слава Соколова, експерт към отдел „Култура и духовно развитие” в Община Кюстендил, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

Фокус: Госпожо Соколова, какви събития са включени в културния календар на Община Кюстендил за месец септември?

Слава Соколова: Месец септември е изключително активен месец, вече отпуските свършиха и той е много богат и пъстър. Вече се състоя традиционният фестивал на мераклиите в село Слокощица. Освен това отбелязахме и 134 години от Съединението. Тази седмица предстоят други прояви. От 12 до 14 септември Регионален исторически музей – Кюстендил организира детска музейна работилница, а темата този месец е посветена именно на Съединението – „Картите на България”. Всяко дете или всеки любопитен възрастен може да посети музейната работилница и да се включи в изработването на тези карти. На 12 септември Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” организира една традиционна изложба. Нейното име е „Приятели”. Тя ще бъде открита от 18.00 часа. Това ще бъде двадесет и четвъртото издание на изложбата. Художниците Недко Каблешков, Ценка Бакърджиева, Иван Пенев, Георги Велинов – Гопи и Матей Матеев не просто наричат изложбата „Приятели”, за да представят себе си, а винаги са се радвали на присъствието на всеки, който има потребност, отношение и обич към изкуството. Настоящата, утвърдила се през годините като традиция изложба, ни дава възможност да се насладим отново на умението на петимата художници да изразят чувствата и мислите, вдъхновили ги да творят. На 14 и на 15 септември ни предстои още едно значимо културно събитие за нашия град. Това е Националния фестивал за шлагерна и стара градска песен „Пей сърце”. Той се организира от читалище „Братство” – Кюстендил и това ще бъде неговото тринадесето издание. Официалното откриване ще бъде на 14 септември от 17.00 часа, след което ще бъде конкурсната програма.

Фокус: Какво предстои през следващата седмица?

Слава Соколова: Следващата седмица, на 19 септември, ще бъде открита изложбата „Мозайка от занаяти”. Това е гостуваща изложба на Етнографски музей на открито „Етър”, а самата изложба ще бъде подредена в залата на джамия „Ахмед бей”. На 21 септември от 11.00 часа на площад „Велбъжд” ще започне второто издание на Международния ретро парад за класически автомобили и мотоциклети. Организатори на проявата са Община Кюстендил и Ретро клуб „Дентелетика”. Тридневният международният фестивал „Балканска черга” ще се състои от 21 до 23 септември в село Шишковци. Планирани са разнообразни събития, на които гостите ще се насладят. Събитията продължават. На 21 и 22 септември Регионален исторически музей ще отбележи Европейските дни на наследството с вход свободен за всички музейни експозиции. На 22 септември от 11.00 часа на сцена „Арката” на площад „Велбъжд” ще бъдат отбелязани 111 години от Независимостта на България. Програмата включва поднасяне на венци и цветя на паметника „Булаир”, както и празничен концерт с участието на Вокална формация “Неразделни” и квартет „Хармониум”. На същата дата, от 12.00 часа, ще се проведе и традиционният Международен събор „Краище” край село Бобешино.

Фокус: Тази година се навършват и 111 години от рождението на академик Марин Големинов, по какъв начин ще бъде отбелязана тази годишнина?

Слава Соколова: Това ще стане на 28 септември. Програмата започва от 18.00 часа в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора”. Ще бъде връчена Националната награда за принос в музикалното изкуство „Акад. Марин Големинов”. Предвидено е и връчване на съпътстваща награда „Златен квартет”, както и концерт на Камерен оркестър „Орфей”.

Фокус: Госпожо Соколова, краят на месец септември е свързан и с още един традиционен за Кюстендил празник – Празник на плодородието, какво ще включва той тази година?

Слава Соколова: Ще представя основните акценти в празника. Събитието ще започне на 27 септември от 18.00 часа с фолклорния фестивал „На мегдана”. На 28 септември от 11.00 часа, всичко ще се случва на площад „Велбъжд”, ще има  изложение на художествено аранжирани маси,  изложение на занаятчии и земеделски производители. Предвидени са открити тренировки в спортни зони, арт-ателиета и работилници за деца, а от 11.30 часа ще започне карнавал на плодородието с участието на деца от детските градини. В 12.00 часа е официалното откриване на Празника на плодородието. Програмата предвижда представяне на сортове ябълки от Институт по земеделие – Кюстендил, както и конкурс „Плодородието в Кюстендилския край” и демонстрация с участието на кулинарни експерти. От 14.00 часа ще има празнична програма, а в 16.30 часа ще бъдат обявени резултатите от конкурса „Плодородието в Кюстендилския край”. За 20.00 часа е предвиден голям концерт. Празникът продължава и на 29 септември. От 11.00 часа – изложение на занаятчии и земеделски производители, състезателни игри с плодове и зеленчуци, които ще бъдат индивидуални и отборни надпревари. Ще имаме отново открити тренировки в спортни зони. През целия период на празника ще тече и младежкият пленер „Творческо плодородие”.

Венцеслав ИЛЧЕВ