Славка Чакърова: Висока е посещаемостта на туристи в Чепеларска община и през летния сезон,  на 100% са пълни хотелите и къщите за гости  в общината

Славка Чакърова – кмет на Община Чепеларе, в интервю за Радио „Фокус“ – Смолян.

„Фокус“: Г-жо Чакърова,  отчетохте ръст на  туристи през зимния сезон в Чепеларска община, което по ваши думи се дължи много и на обединяването на Пампорово с Мечи чал, сега в разгара на лятото имате ли туристи, има ли нещо ново, различно от миналото лято и сега пълни ли са хотелите и къщите за гости?

Славка Чакърова: И през лятото се радваме на много туристи. На 100% са пълни хотелите в общината, а това лято пък работи и лифтът на пистата на Мечи чал и това е различното от миналата година. Знаете, че целта на Общината е целогодишно да се развива туризмът, Чепеларе да е посещавано и през четирите сезона на годината, а  тази година се очертава да бъде много силна откъм посещаемост.  Да, пак ще кажа, че след обединяването на Мечи чал с Пампорово тази зима имаше  много туристи,  а към момента и летния сезон е силен , както в  града, така и селата в общината. Те са пълни с почиващи. Наясно сме, че освен природните забележителности, родопската кухня  и атракциите, които се предлагат на туристите, трябва да се предлагат повече неща, които да направи почивката им още по-приятна. Те трябва да се докоснат и до бита и културата на местните и в тази връзка трябва да им предлагаме и  повече културни мероприятия, затова нашият календар през цялата година е запълнен с много прояви от различно естество.

„Фокус“: Миналата година за първи път в Чепеларе се проведе така нареченият  „лаптопаджийски“ лагер, има ли интерес към него, как се развива?

Славка Чакърова: Интересът към този лагер е голям. Изключително  успешно се развива новият и мога да кажа и единствен в България летен туристически продукт –  „лаптопаджийски“ лагер, който се провежда на  Мечи чал за втора година,  а вече е добил широка популярност. Това лято в него освен българи има и много чужденци от цял свят. Провежда се на станцията „При мечката“, която е собственост на фабриката за ски в Чепеларе, тя разполага с  леглова база, ресторант, барбекю, има много добър интернет, а „офисите“ са на открито в гората. За програмисти, за хора, която работа е свързана с постоянното ползване на интернет и за работохолиците, които не могат да си позволят летен отпуск, лагерът създава работна среда сред чистия планински въздух и  в същото време дава възможност и за спорт, почивка и релакс. Всеки участник в лагера сам избира къде и за колко време да бъде настанен според предпочитанията и средствата, с които разполага. Може да избере къмпинг, вила, хотел или квартира и заплаща пакетна цена за работно място и настаняване. Лагерът се провежда в рамките на  5 седмици – от 23 юли  до  2 септември.

„Фокус“: В момента какви ремонтни дейности се извършват на територията на Чепеларска община, част от Пампорово също е към общината?

Славка Чакърова: Община Чепеларе асфалтира две улици, ремонтира тротоари и подменя уличното осветлението на Пампорово с ново, а целта ни е да направим курорта   още по-привлекателен за туристи. Знаете, че в края на миналата година ни отпуснаха  500 000 лв.  за Чепеларска община за ремонти на улици и тротоари в курортния комплекс Пампорово. Подменяме и осветлението, като продължаваме това, което е започнато от предходния  мандат по „Красива България“. По фонд „Козлодуй“ беше направена една част по централната улица на Пампорово и сега вече ние продължихме със собствени  средства това, което трябваше да се довърши по централната част, продължихме по още две направления, които са към телевизията и профсъюзите и там трябва да се довърши тази инфраструктура, за която искахме пари и които  бяха уредени миналата година, а паралелно с това  се  прави и  осветление в същия участък и ще се довърши  централния пръстен на Пампорово, всичко ще е с ново осветление. Предвиждахме  тези ремонти да се правят напролет, но знаете колко докъсно тази година имаше сняг, след това пък времето беше студено и дъждовно, затова се прави сега.   Това се прави в момента в Пампорово и независимо, че  вече има доста туристи, сме създали организацията на работа така, че да не им пречи на почивката.

„Фокус“: Г-жо Чакърова, тази зима имаше сериозен проблем с водоподаването в чепеларското село Проглед, с месеци хората нямаха вода, в наши предходни разговори сте казвали, че там спешно имат нужда от ремонт, какъв всъщност е проблемът там и започнаха ли вече ремонтите?

Славка Чакърова: Тази зима проблемът с водоподаването в Проглед наистина беше най-сериозен. Изворът  пресъхна  и цяла зима, четири месеца с водоноски там е доставяна вода. Проведохме  многократни срещи с представители от ВиК  и  стигнахме  до решението, че трябва да се рехабилитира една част от довеждащия водопровод от водоемите и да се изгради един нов по-голям водоем.  В тази връзка ние поискахме инвестиционен кредит от Общинска банка. Договорът ни е подписан на 30 юни, но за съжаление юли и август са отпускарски месеци и до сега не успяхме да проведем окончателната среща. Водили сме разговори с ВиК и трябва да направим СМР-тата, за да можем да направим задание за обществена поръчка и до края на август да пуснем обществената поръчка, но се надявам  поне до края на годината водоемът да бъде  изграден.

„Фокус“: Този проблем е на път да го решите, а какво се случва с пътя за Чудните мостове, който също се нуждае от сериозен ремонт?

Славка Чакърова: Това е болната тема на община Чепеларе. Този път е с обществена значимост и е важен, тъй като по него минават много туристи. Пътят   е четвъртокласна пътна мрежа, която е общинска,  дълъг е около 16 км.  За рехабилитация на този път има разделени на два етапа проекти на обща стойност около 10 000 000 лв., но за съжаление този път не води до населено място, а до туристически обект и не можем по Програмата за развитие на селските райони да отговорим на критериите и да съберем необходимия брой точки, защото едно от изискванията е брой жители – население, което ще бъде обслужено от този път, а всъщност там се стига до природен феномен. Знаете, че  туристическият пик на посещаемост на природния феномен е през месеците юли и август и на ден по него минават  по около 1000 човека. Няма как общината със собствени средства да извърши рехабилитацията на пътя , но ще продължим да търсим варианти за справянето с този проблем, не сме се отказали.

Даниела БОЙКОВА