Славка Чакърова, кмет на Община Чепеларе: Скромен и балансиран е бюджетът на Общината за 2019 година

Славка Чакърова, кмет на Община Чепеларе, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Кои са водещите показатели, заложени в бюджета за 2019 г. на Община Чепеларе? Има ли по-добри възможности за модернизацията на курортния град. Тези и още въпроси коментира със Славка Чакърова – кмет на Община Чепеларе.

Славка Чакърова: Добро утро, поздрави от слънчево Чепеларе.

Водещ: Поздрави и от София. Като какъв определяте бюджета, г-жо Чакърова на Чепеларе за 2019 г.?

Славка Чакърова: Бюджета за 2019 г. го определям като доста скромен и съвсем балансиран. Той е в размер на 8 млн. 863 хил. лв. Като в това число само за държавни дейности са предвидени 4 млн. 471 хил., а приходите с обществен характер са с размер 4 млн. 392 хил. Казвам доста скромен, защото тази година Община Чепеларе ще трябва да бъде изправена пред поредното предизвикателство. Това е, че ние попадаме, според новия механизъм на Министерството на финансите, във връзка с отпускането на общите изравнителни субсидии, в тези 19 общини, които сме с приходи на глава от население над средното за страната 125% и няма да може да получим общата изравнителна субсидия, която за последната година беше в размер на 100 хил. лв. Това е защото сме курортна община и данъчни приходи от курорта , данък сгради и туристически данък наистина са големи, като се разпределят на единици от глава от населението, а общината е доста малка, 7 500 и се получава този показател. Също така от тази година ще започне и удържането на целевия трансфер за капиталови разходи, който също се отпуска от държавата. От него пък ще бъде покриван един кредит към централния бюджет, който е отпуснат още през 2014 г. Така че средствата с които ще може да разполагаме са съвсем ограничени, относно инвестиции, които ще трябва да правим през настоящата година. Ще разчитаме единствено на проектите, които продължаваме по програма за развитие на селските райони и по трансгранично сътрудничество.

Водещ: А като цяло какво е финансово състояние на общината?

Славка Чакърова: Въпреки усилията, които заедно с екипа полагаме да бележим трайно увеличение на приходите, отново тази година имаме ръст в собствените приходи, но въпреки всичко не можем да се справим с показателите за пресрочени задължения и все още оставаме в списъка с общините в заздравителен план.

Водещ: Г-жо Чакърова, вие спомнехте, че ще разчитате на проектите, какви проекти ще бъдат разглеждани през настоящата година във вашата община?

Славка Чакърова: Ние ще продължаваме дейностите по проекта, който от миналата година стартира неговото изпълнение за рехабилитация на Музеят на родопския карст и паметника на загиналите във войните чепеларци. Строителните дейности са завършени, в момента вървят обществените поръчки по избор на изпълнител за оборудване. Така че надявам се до началото на летния сезон ние да приключим с ремонта на музея, защото наистина той е уникален и надям се хората, които през години са идвали и го познават, сега да дойдат през лятото и настина да се възхитят на това, което сме направили. Продължават и дейностите по проекта за ремонт на училището. Тъй като то се състои от две сгради. В края на лятото започнахме СМР по едната сграда, разбира се в началото на зимата дейностите бяха прекратени, сега през пролетта отново ще бъдат възстановени строителните дейности. И ще положим максимални усилия за новата учебна година, вече децата наистина да влязат в едно обновено училище в едни нови класни стаи. Разчитам много и на средствата от туристически данък, знаете той се разпределя от Консултативния съвет по туризъм. С пълно мнозинство представителите на туристическия бранш и членове на Консултативния съвет взехме решение тази година да реализираме много стара идея – поставяне на указателни табели. Наистина това може на някои да стои странно, но наистина в Чепеларе от много години се коментира тази тема за табели за улици, за хотели, така че беше създадена една комисия, която изготви проект на тази идея, остойности и надявам се през пролетта до началото на лятото да можем да я осъществим.

Водещ:  Да, Чепеларе е желана дестинация за много нашенци и туристи. Каква е атмосферата в града по време на зимния сезон?

Славка Чакърова: В момента условията са прекрасни за ски, за сноуборд. И дори ще си позволя да една тайна, че тайничко се опитах да избягам от работа един ден, за да покарам ски, защото наистина условията са невероятни. Има много сняг, времето е много хубаво, пистите са в изключително добро състояние в Пампорово, на „Мечи чал“. И тази година курортния комплекс Пампорово, както и къщите за годи в Чепеларе и в село Проглед, което се намира между Чепеларе и Пампорово за Коледа, за Нова Година са на 100% заети. В момента комплексът е пълен с македонци, знаете сега е тяхната ваканция. И то днес и от утре очакваме туристите от Турция, защото пък при тях сега идва ваканцията.

Водещ: Няма как да не споменем темата за транспорта в началото на нашия разговор вие споменахте за субсидиите, които ще получавате . А във връзка с транспорта, какви очаквате през новата година?

Славка Чакърова: Да наистина в Община Чепеларе имаме няколко населени места, които са отдалечени и получаваме субсидии за издръжка на транспорта. Все пак трябва да бъде извършвана и тази услуга. Няма как жителите на тези населени места да остават откъснати от общинския център. Получаваме субсидии от държавата, но те не са достатъчни и общината отделя около 40 хил. лв. за дофинансиране на тази дейност. Но най-много средства отделяме за образованието, защото все пак всички знаят, това е най-важното нещо. И тази година продължаваме в посоката, в която и предходните управления на общината твърдо са поели – дофинансиране на образованието. И много се гордеем от дейностите, които се извършват от Общински детски комплекс, Центъра за личностна подкрепа в Чепеларе и средствата, които тази година заделяме са над 200 хил. лв. за издръжката на този център.

Водещ: Преди дни Чепеларе отбелязва 141 г. от освобождението на града. Във вашето слово вие припомнихте паметните събития от януари, 1878 г. Ценим ли свободата, която сякаш не съзнаваме? Какво богатство е тя, г-жо Чакърова?

Славка Чакърова: За съжаление през последните години все по-малко обръщаме внимание на нашата история и какво са правили нашите предци, за да бъдем ние свободни и някак си така с лека ръка загърбваме миналото. Но в последните години Община Чепеларе и екипът, с който аз работя наистина полагаме много  усилия, за да възродим и да съхраним тези традиции, да научим младото поколение. Защото наистина ако бъдем заедно, ако се обединим и ако вярваме в нашите възможности, само тогава ще успеем. И в тази връзка искам да поканя всички ваши слушатели, заповядайте на 3-ти март в Чепеларе. Тук от много години имаме една уникална традиция, правим подход от центъра на града до връх „Меча чал“. Наистина си заслужава да изпитате тази емоция точно на националния ни празник.

Водещ: Какви други културни събития предвиждате в близките месеци.

Славка Чакърова: Тъй като сега е зимния сезон, а ние се славим и с нашите добри спортисти, в най-близко врем от 1-ви до 3-ти февруари ще бъдем домакини на Купа Рожен – състезание по биатлон. Очакваме много състезатели, деца от спортните клубове по биатлон. След това на 9-ти февруари пък ще отбележим по традиция празника Зимния олимпийски ден на Чепеларе, знаете той е по повод спечелването на златния олимпийски медал на нашата невероятна Екатерина Дафовска. И другото голямо събитие, за което също трябва да припомня и да знаят всички българи, че трябва да се гордея, че България има невероятни възможности – това е домакинството на Интерски конгреса. От  17-ти до 23-ти март на Пампорово – този невероятен зимен курорт ще пристигнат над хиляда ски учители от над 30 държави. Това е едно събитие, което се провежда за първи път на балканите, то се провежда в различни краища на света, през 4 години и тази година домакин на това събитие ще бъде Българи и курортния комплекс Пампорово.

Водещ: Г-жо Чакърова, благодарим ви за това интервю, пожелаваме ви много успехи през новата година.

Славка Чакърова: И не забравяйте, заповядайте събота и неделя, настина условията за ски са невероятни.

Водещ: Благодарим за вашата покана, отправяме я и към нашите слушатели.

Йоланда ПЕЛОВА