Славка Чакърова, кмет на Чепеларе: Над 1100 ски учители от 33 държави ще присъстват на XXI Международен Интерски конгрес в Пампорово

 

От 17 до 23 март „Пампорово“ събира най-добрите ски учители от цял свят в рамките на XXI Международен Интерски конгрес. Какво включва програмата на събитието и как Чепеларе са подготвя за него? За всичко това питаме кмета на Чепеларе Славка Чакърова в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

 

Водещ: Госпожо Чакърова, важно събитие безспорно предстои. За първи път България ще бъде негов домакин. Както анонсирахме „Пампорово“ се пребори за това. Колко участници ще посетят страната ни в този период?

Славка Чакърова: Да, наистина това е едно уникално събитие, което се случва в нашата държава за първи път и ние сме много горди, че именно „Пампорово“ ще бъде домакин на това събитие. Очаква се да пристигнат над 1100 ски учители, най-добрите ски учители от 33 държави. Днес идват основните групи. Разбира се, те ще бъдат придружавани и от много гости, журналисти, както и техните екипи. Така че „Пампорово“ ще бъде домакин на близо около 1500 души през следващите няколко дни. Както вие казахте, от 17 до 23-и. На 17-и ще бъде откриването. Подготвяме много интересна, много богата програма. Официалното откриване стартира в неделя в 13.30 часа на писта „Стената“.

Водещ: Събитието знаем се провежда веднъж на четири години, каква е основната цел, която то си поставя?

Славка Чакърова: Основната цел на това събитие е среща на най-добрите ски учители от различни краища на света, които по време на този конгрес обсъждат новостите в тяхната професия, имат и обучителни занимания. Но също така имат и развлекателна част. В дните от понеделник до петък от 10.30 на писта „Стената“ ще има и уъркшопове. Тоест всяка държава идва със своя демо тийм, който представя различни демонстрации, има и спектакъл, така да се каже, в цялото това представяне. Много интересно ще бъде и вечерното шоу понеделник, сряда и петък от 20 часа, пистата е осветена и също ще има и нощни демонстрации. Интересното, което е и много важно за този Интерски конгрес, е, че за първи път ще има и една друга програма със социална насоченост. Българското ски-училище инициира и Интерски се съгласиха, приеха тази идея, в дните от понеделник до петък 100 деца от Чепеларе и Смолян, които са в неравностойно положение, тоест деца, които нямат възможност да карат ски, да имат възможност да бъдат обучавани от най-добрите ски учители.

Водещ: Да, наред с това предстоят и обучения в различни дисциплини. Вероятно в тези последни дни сте във финалната фаза на подготовката, казахте и днес пристигат участниците. Какво успяхте да свършите дотук в общината като съорганизатор на събитието?

Славка Чакърова: Дейностите, които са направени през последните години, наистина са много. Основните инвестиции са от собственика, който стопанисва ски съоръженията на „Пампорово“ , „Пампорово АД“, разбира се. Те инвестираха страшно много в подобряване на някои от съоръженията на ски-пистата, в изграждане на една много модерна зала, конферентна зала. А ние като община, разбира се, си поемаме нашата отговорност за инфраструктурата в курорта. В последните две години ние извършвахме ремонти на уличната мрежа вътре в курорта, тротоари, подмяна на осветлението с енергийноспестяващо рехабилитиране на три участъка от улици, които наистина бяха в много лошо състояние. Разбира се, през последната седмица протече много трескава подготовка в почистване на снега. Знаете, през края януари и първите дни на февруари падна много голямо количества сняг и се налага на определени места извозването му, така че да създадем наистина едни много добри условия. Голяма организация имаше и с охрана и т.н. Но най-важното е, че условията са много добри, времето е с нас. Вълнуваме се и се гордеем с участието, разбира се,  на нашите деца по време на откриването. Ще участват децата от ски клуба в Чепеларе и от сноуборд клуба, които ще се спускат с народни носии по „Стената“, а децата от Смолян и Чепеларе пък ще представят българския фолклор, тоест те ще бъдат участници в българската вечер, която е предвидена на 21 март.

Водещ: Важно събитие, сериозна организация. Очаквате ли ползотворен ефект след провеждането му и върху туризма в общината?

Славка Чакърова: Да, разбира се, това събитие е много важно за нас и като възможност за популяризиране на дестинацията ни, най-вече „Пампорово“ да бъде рекламирано като курорт, който е с възможности за посещение както през зимата, така и през лятото. Разбира се, това е една уникална възможност България като дестинация да бъде рекламирана. Защото само групата от Америка ще бъде над 140 човека. Ще има от Япония, от Китай и от други страни, както казахме. Предвидени са програми, екскурзии в следобедните часове в региона наоколо. Така че ние разчитаме и оценяваме приноса както на българското ски-училище, най-вече и на „Пампорово АД“, които имаха дързостта да се борят, за да спечелят домакинството и да подготвят всичко, за да се случи. Защото това наистина е една уникална възможност за популяризиране на България и на „Пампорово“ като известна туристическа дестинация.

Водещ:  А смятате ли, че има едно подценяване на потенциала, който българските зимни курорти притежават?

Славка Чакърова: Може би да. Все още има какво да правим и според мен трябва да наблягаме повече и повече на рекламата. Аз виждам в моята  работа от няколкото години, в които съм кмет, работата ми с хотелиерите. Наистина е много трудно. Полагаме огромни усилия да увеличим туристопотока, като се подобрява инфраструктура, подобрява се и хотелската база, разбира се, предлагат се и много различни атракции. Най-вече хотелиерите работят в насока създаване на различни видове пакети. Тъй като туристът днес вече не търси само едно настаняване и една хубава вечеря, а търси много преживявания. Именно в тази насока се работи. В ски зоните на „Пампорово“ и на „Мечи чал“, знаете преди две години бяха обединени, са изградени зони за колоездене, за mountain bike. И наистина през лятото се създават уникални възможности за любителите на екстремните преживявания.

Водещ: Да, наред с всички тези важни неща, което предстои, не липсват и събития в културния календар на общината. Преди конгреса, знаем, утре е Тодоровден, предстоят интересни неща. Как ще отбележите празника?

Славка Чакърова: Да, наистина Тодоровден е дълго очакван. Той някак си отбелязва края на зимния сезон и началото на пролетта. С нетърпение очакваме състезателите, които ще вземат участие утре. Те се подготвят вече втора седмица, тренират. Община Чепеларе заедно със Сдружението на коневъдите в Чепеларе организира в съботния ден едно много интересно състезание, което вече стана традиция да се провежда на Тодоровден. Ще има състезание дърпане на трупи в различни категории. Наистина с вълнение очакват всички това събитие. Ще има, разбира се, и много забавления, както и фолклорна програма.

Водещ: Може би за да бъдем максимално полезни, имайки предвид утрешния празник и от 17-и началото на Интерски  конгреса, има ли все още свободни места в местата за настаняване в Чепеларе конкретно?

Славка Чакърова: Базата в Чепеларе е почти на 60-70 % заета, а „Пампорово“, за там вече е ясно, че всичките хотели са ангажирани. Но все още има свободни места в Чепеларе, така че тези, които обичат ски спорта, нека не се чудят, а наистина да си направят резервации. Заповядайте на „Пампорово“, наистина ще бъде много интересно, особено в неделния ден. Разбира се, и през цялата седмица за любителите на ски спорта ще бъде интересно. Могат да се докоснат до най-добрите и да придобият допълнително опит.

Водещ: Да, и ние се включваме в призива ви. Всеки, който има възможност, нека посети Чепеларе. Определено ще си струва, в следващите дни има богата програма, така че няма да скучаете.

Славка Чакърова: Искам да добавя, че в неделния ден сме организирали и извозване на посетителите. От автогарата ще тръгват автобуси в 10 часа на всеки половин час по посока „Пампорово“. Ще бъде по-удобно за зрителите да не пътуват със собствен превоз и да търсят места за паркиране. Затова от Смолян и от Чепеларе ще тръгват автобуси на всеки половин час след 10 часа сутринта в неделя. Така че всички, които искат да станат съпричастни и да видят откриването и да покарат ски, разбира се, в минутите преди откриването, да заповядат.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА