Славка Чакърова, кмет на Чепеларе: След едногодишно прекъсване отново ще се проведе състезанието „Чепеларски търкала“ на 7 и 8 септември

 

На 7 и 8 септември ще се проведе „Чепеларски търкала“- атрактивно и уникално състезание за планинско бягане и колоездене, домакин и партньор на което е община Чепеларе. Повече за предстоящото събитие и други, планирани за есенните месеци разказва кметът на Чепеларе Славка Чакърова в интервю за дневния блок на Радио „Фокус“.

 

Водещ: Г-жо Чакърова, веднага към едно събитие в аванс – в началото на септември, на 7 и 8-и предстои едно уникално по формат на провеждане състезание по планинско бягане и колоездене. Общината е партньор на това събитие. Първо, разкажете ни малко повече за него и за това, което действително го отличава.

Славка Чакърова: Здравейте. Поздрави от Чепеларе. Да, наистина, вече се е утвърдило през годините едно уникално по рода си състезание за всички любители на планинското колоездене, и разбира се, най-вече за търсачите на силни усещания. След прекъсване от една година – миналата година не успяхме да го организираме, тази година отново всички, които обичат трасето на чепеларски търкалета, ще успеят да се насладят на красотите на Родопа планина. Какво да разкажа за това състезание? Наистина то е много интересно. Състои се от четири търкалета, като общата дължина на трасето е 86 км. На родопски „кръг“ се казва търкало, затова и наименованието е такова- „Чепеларски търкалета“. Всеки един кръг е с приблизителна дължани около 20 км. Това, което е интересно също, че началото и стартът на всеки кръг започват от центъра на град Чепеларе, от площад „Олимпийски“. Всеки от участниците сам избира дали да измине и четирите търкалета, само едно, или няколко. Вие казахте, че това състезание е и за колоездачи, и за бегачи. Наистина участниците оценяват както трудността на трасето, така и спецификата на района, най-вече красотата на Родопа планина. Не само се състезават, защото това състезание носи и точки, но и все пак се наслаждават на красотата. Към настоящия момент имаме записани около 70-80 участници, като все още се очаква да се запишат още много участници.

Водещ: За какви възрасти е подходящо състезанието, може ли всеки да вземе участие в него?

Славка Чакърова: Да, много добър въпрос. Състезанието е подходящо за всякакви възрасти, като най-малките 2-3-4-ти клас могат да изминат само един кръг. Разбира се, ако имат добра подготовка, могат и повече. Доколкото си спомням, на последното състезание, най-възрастният участник беше около 70 годишен и успя да мине 4-те кръга, така че нямаме ограничение във възрастта.

Водещ: Всъщност, да припомним, не за първи път Чепеларе е съорганизатор или домакин на подобни събития. Пампорово и Мечи чал, знаем, разполагат с отлични писти за планинско колоездене.

Славка Чакърова: Да, през последните години наистина се инвестира много в изграждането на трасета за планинско колоездене, разбира се, най-напред са на пистите на Пампорово. След 2015-2016 година започнаха да се изграждат и такива трасета за планинско колоездене и на пистите на Мечи чал. Така че през летния сезон все по-голям е броят на желаещите да посетят Пампорово и Чепеларе. Знаете, лифтовете вече са собственост на „Пампорово“ АД, и лифта на Мечи чал, така че с една лифт карта може да се кара по двете писти както зимата ски, така и лятото наистина условията за колоездачите са невероятни. И това го показва може би и статистиката. Само преди дни моите експерти от Туристическия информационен център ме зарадваха, че за юли месец тази година бележим ръст в броя на нощувките 20% спрямо миналата година. Спрямо 2016 година ръстът е почти 40%, което наистина е много радващо за всички нас.

Водещ: Съизмеримо с посещенията през зимните месеци усеща ли се едно изравняване през последните години?

Славка Чакърова: Мисля, че да. Особено през последните 3-4 години усилията на местния бизнес да инвестира в различни съоръжения както през зимата, така и през лятото се увенчават с успех. Тази година „Пампорово“ АД отвориха на Пампорово много нови атракциони за лятото. Разбира се, и усилията на Община Чепеларе да подобрява инфраструктурата също оказват влияние – през последните 3 години общината инвестира 1.5 млн. лева в подобряване на улици, тротоари, улично осветление. И не на последно място искам да благодаря на целия екип, който работи през тези години 2016-2019, благодарение на който създадохме пък и много богат културен календар, който също оказва влияние върху ръста на нощувките.

Водещ: Безспорно е така. За финал на нашия разговор, ако можем все пак част от събитията, които предстоят през есенните месеци да анонсираме, а повече за информация за тях тепърва ще имаме възможност да представим.

Славка Чакърова: Да, разбира се. Искам да поканя всички слушатели на Радио „Фокус“ да заповядат в периода между 21 и 23 септември в Чепеларе и да се насладят на утвърдилите се вече традиционни празници за общината, т.нар. „Хайдушки празници“. Това е една идея на местните хора в града, които пожелаха да направим празник по повод събитията преди много години за Капитан Петко войвода. И наистина много хайдути от цялата страна вече идват. Тази година за трета поредна година ще организираме тези празници. Началото е в събота на 21 септември от 07.00 часа, като се очаква тази година да вземат участие много хайдушки организации. По време на празниците ще могат да се разгледат изложби на стари оръжия, също така могат да се научат и интересни исторически факти за живота и делото на Капитан Петко войвода. Но може би най-впечатляващо през тези дни е станалото традиция правене на възстановки – сцени от живота на хайдутите, сцени от филма за Капитан Петко войвода. Наистина ни принасят в онези драматични времена. Преживяването наистина си струва – уникално e. Заповядайте в Чепеларе 21-23 септември.

Водещ: И ние се присъединяваме към този призив. Може би вече текат последни приготовления. Ясна ли е вече програмата за тези дни?

Славка Чакърова: Да, програмата всеки момент ще излезе детайлно. Очаква се в първите дни на септември на сайта на Община Чепеларе да публикуваме програмата за „Хайдушките празници“. Разбира се, преди това ще отбележим по достоен начин на 15 септември 55 години от обявяването на Чепеларе за град. Също каним гости от цялата страна да дойдат в Чепеларе и да станат съпричастни на тези тържества.

Водещ: Да. Очевидно събитията с края на летните месеци в културния календар на общината съвсем не свършват, така че всеки, който има интерес и желание, нека да следи на сайта на общината. Ние от ефира също ще имаме ангажимента да информираме. Благодаря ви, че ми отделихте време.

Славка Чакърова: И аз ви благодаря.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА